Ordinacija
09.10.2014.

Dimitrijević: Vakcinacija najbolja preventivna mera zaštite

Nacionalni koordinator za grip iz Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut dr Dragana Dimitrijević izjavila je danas da je vakcinacija najbolja preventivna mera zaštite protiv te bolesti i da je, prema planu potreba zdravstvenih ustanova, obezbedjena 235.091 doza.

Vakcinisanje je počelo prošle sedmice, jer je završena distribucija vakcine, rekla je dr Dimitrijević i dodala da je sastav trovalentne vakcine protiv te bolesti u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, upozorila da tu vakcinu ne bi smeli da prime tu vakcinu oni koji su alergični na jaja i pileće meso, a prema njenim rečima, vakcinu ne bi smele da prime ni trudnice, kao ni bebe stare do šest meseci.

Dr Dimitrijević je ukazala da postoje kategorije stanovništva koje su u povećanom riziku za dobijanje teških bolesti, a to su pre svega hronični bolesnici, sa poremećajima rada kardiovaskularnog i plućnog sistema, jetre i dijabetičari koji bi trebalo obavezno da prime vakcinu.

"Od dobijanja vakcine, ukoliko to bude današnji dan, vreme za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje", precizirala je Dimitrijević i dodala da vakcina, koja se primi, "traje šest do 12 meseci".

Dr Dimitrijević je ukazala da je virus gripa nepredvidljiv i da je njegova najveća aktivnost krajem januara, u februaru i martu. 

foto: trudnocainfo.com grid.mk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno