Ordinacija
02.10.2014.

Analize dvaput godišnje


Redovnom kontrolom krvi bolesti mogu da se otkriju u ranoj fazi. Dobro je prekontrolisati ureu, kreatinin, mokraćnu kiselinu i enzime.

Preobilni obroci i nedovoljna fizička aktivnost - uzrok su nepovoljnih rezultata biohemijske analize krvi. Ove loše navike, pre svega utiču na vrednost LDL holesterola i koncentraciju šećera u krvi.

Povišen holesterol može da dovede do suženja pojedinih arterija, što za posledicu ima pojavu hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja, upozorava prof. dr Branislava Brkić, specijalista biohemije u laboratoriji „Beo-lab“.

Pored umerenosti u ishrani i redovne fizičke aktivnosti bar dva puta godišnje, treba uraditi analize krvi, iz kojih je moguće otkriti bolest u ranoj fazi.

- Uz krvnu sliku i standardne biohemijske analize, dobro je prekontrolisati ureu, kreatinin, mokraćnu kiselinu i enzime, koji odslikavaju rad organa - kaže profesorka Brkić. - Ukoliko su, recimo, transaminaze iznad sto, osoba treba da ode na pregled kod infektologa i(li) hepatologa, da bi se uradile dodatne analize i otkrio uzrok poremećaja. Ako je glukoza iznad šest, savetuje se da uradi test na opterećenje glukozom, a zatim, da ode kod endokrinologa.

izvor: novosti.rs

foto: grupko.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno