Ordinacija
27.05.2013.

Ovo je budućnost!

Maticnim ćelijama izlečili cerebralnu paralizu
Lekari su uspeli da po prvi put izleče dete obolelo od cerebralne paralize koristeći matične ćelije.
Samo nekoliko nedelja od kako je dete dobilo intravenoznu terapiju matičnim ćelijama izvađenim iz njegove pupčane vrpce prilikom rođenja, simptomi dečaka koji je do tog trenutka bio u vegetativnom stanju, drastično se popravilo.
Za nekoliko meseci uspeo je da progovori i pokrene se.
Nemački lekari koji su sproveli proceduru kažu da su rezultati raspršili sumnje u efektivnost matičnih ćelija. Nakon mu je srce stalo u novembru 2008. neimenovani dvogodišnjak sa inicijalima L.B. ostao je paralizovan i sa ozbiljnim oštećenjem mozga.


Lekari su upozorili njegove roditelje da su šanse da preživi u tom stanju minimalne. “U bezizlaznoj situaciji, roditelji su čitali literaturu o alternativnim terapijama”, kaže dr Arne Jensen iz Kampsusa kliničke ginekologije koji je sproveo ovaj tretman. “Oni su nas kontaktirali i pitali o mogućnostima korišćenja krvi iz pupčanika njihovog sina zamrznute na rođenju”.
Devet nedelja od oštećenja mozga, 27. januara 2009. lekari su dečaku intravenozno dali prerađenu krv. Proučavali su proces oporavka nakon dva, pet, 12, 24, 30 i 40 meseci nakon povrede mozga. Obično, šanse za preživljavanje posle tako ozbiljnog oštećenja su minimalne, a dete mesecima gotovo da nije davalo bilo kakve znake svesnosti.
Međutim, samo dva meseca od tretmana, simptomi su se drastično popravili. Tokom narednih meseci, dete je naučilo da izgovara jednostavne rečenice i pomera se. Oko 40 meseci od tretmana, dečak je mogao da sam jede, hoda uz nečiju pomoć i sklapa rečenice od četiri reči.
U ranijim studijama sprovedenim na pacovima, istraživači su otkrili da se ćelije krvi pupčanika pomeraju ka oštećenim delovima mozga 24 sata od ubrizgavanja. U martu 2013. u kontrolnoj studiji sprovedenoj nad 100 dece, koreanski lekari prijavili su prvi put da su uspešno lečili cerebralnu paralizu alogenom krvi iz pupčanika.
Dr Jensen i njegov kolega profesor Hamelman iz Pedijatrijskog odeljenja Katoličke bolnice Bochum prijavili su njihov uspeh žurnalu Case Reports in Transplantation.

Izvor: Daily Mail
 

Slike preuzete sa sajta www.stralfors.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija