Lekovito bilje
18.05.2013.

Predstavljamo - MASLAČAK

Maslačak

List
Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak spanać i paradajz. Sadrži vitamine A, B2, C, D i G, i minerale kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Kao moćan diuretik, blagotvoran je za bubrege i mokraćne organe. Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol.
Zbog brojnih hranjivih matreija koje sadrži, lišće maslačka preporučuje se kao dodatak ishrani za trudnice i žene u postmenopauzi.
Maslačak je uopšte dobar za ženska oboljenja, a posebno za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.
Koren
Koren maslačka je moćan lek za jetru i želudac. Šest šoljica čaja od korena maslačka dnevno navodno mogu izlečiti hepatitis u roku od dve nedelje. Fitoterapija s ovim čajem leči razne tegobe. Preporučuje se kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči, visokog pritiska i manjka apetita.

Stabljike i cvetovi

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam i pročišćavaju krv i želudac.
Narodna medicina ih preporučuje protiv dijabetesa i za uklanjanje bradavica. Mažite bradavice mlekom od stabljika maslačka dok ne otpadnu.
Od cvetova ove biljke dobija se sirup, kog ponekad nazivaju i medom, zbog njihove sličnosti u strukturi. Taj sirup čisti i jača krv i varenje, a pomaže i kod kašlja.

Zeleni kašasti sok od maslačka

Sastojci

1 banana
300 ml vode
100 g šumskog voća (svežeg ili smrznutog)
100 g listova maslačka
1 kašika smeđeg šećera ili javorovog sirupa (opcionalno)

Priprema
Sve sastojke stavite u blender i meljite 1-2 minuta. Sok popijte odmah, malim gutljajima. Ova količina soka je dovoljna za 1 obrok za jednu osobu.

 

 

 

 

 

Autor: Olga Petović

 

Slike preuzete sa sajtova: learnherbalife.com i diyturnpikelane.wordpress.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje