Lekovito bilje
02.02.2014.

I prokelj može pomoći kod začeća

I prokelj može pomoći kod začeća
Prema nekoliko studija, oko 9 posto svih začeća dogodi se u decembru, a za to su odgovorni godišnji odmori, zabave i opšta opuštenost u kojoj parovi uživaju.
Međutim prema studiji nutricionistice Nimae Savides, i povećana konzumacija prokelja može pomoći kod začeća. Te dobre vesti za one koji žele da postanu roditelji stižu iz klinike za plodnost Harli Strit.

"Verovali ili ne, zeleno lisnato povrće, posebno prokelj, spadaju u super hranu kada je začeće u pitanju', rekla je Nima Savides.

Prokelj je pun folne kiseline koja je vrlo bitna za plodnost kod oba pola. Bogate su i vitaminima, što podiže kvalitet sperme, ali i njihovo duže preživljavanje jednom kada dospeju u matericu.

Osim što ima protivupalno delovanje, prokelj pomaže telu da se očisti od viška pesticida i hormona koje često unosimo u organizam zajedno s namirnicama kao što su meso ili mlečni proizvodi.

Prokelj je vitaminska bomba
100 g svežeg prokelja sadrži: 43 kalorije, 3 g belančevina, 9 g ugljenih hidrata, 2 g šećera (810 mg glukoze, 930 mg fruktoze), 99 mg omega 3 masnih kiselina, 45 mg omega 6 masnih kiselina, 6697 mkg vitamina A, 177 mkg vitamina K, 85 mg vitamina C, 0,9 mg vitamina E, 0,11 mg vitamina B 1, 0,13 mg vitamina B 2, 1 mg vitamina B 3, 0,27 mg vitamina B 6, 29 mkg vitamina B 9, 42 mg kalcijuma, 1,4 mg gvožđa, 23 mg magnezijuma, 69 mg fosfora, 447 mg kalijuma, 0,3 mg mangana, 1,6 mkg selena.

Zdrava salata sa prokeljom

Potrebno je:500 g prokelja, 150 ml kisele pavlake, 100 g šargarepe, 2 čena belog luka, 50 g butera, 50 g badema iseckanog na listiće, so, i mleveni biber po ukusu.

Prokelj operite i očistite, po želji ostavite cele glavice ili isecite na pola. U posudi za kuvanje na niskoj temperaturi otopite 10 g butera i nekoliko sekundi ispržite listiće badema da dobiju zlatnu nijansu, ali vodite računa da ne zagore. Dodajte malo soli i bibera, pa izručite u činiju za salatu. U istoj ili većoj posudi na umerenoj temperaturi otopite ostatak butera, pa dodajte prokelj i sitno iseckani beli luk. Posolite i pobiberite po ukusu i uz neprekidno mešanje dinstajte oko sedam minuta. Kada glavice počnu da dobijaju žućkastu nijansu stavite kiselu pavlaku i sačekajte da provri, smanjite temperaturu i ostavite da lagano vri u poklopljenoj posudi desetak minuta, povremeno promešajte, pa otklopite i kuvajte još desetak minuta, uz povremeno mešanje. Kada prokelj bude dovoljno mek, ukoliko je potrebno dodajte još soli i bibera, pa ga preručite u posudu za salatu gde je badem. Dodajte izrendanu šargarepu i sve zajedno dobro promešajte. Servirajte toplo ili hladno.

 

slika:www.nadlanu.com,http://politika-ad.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje