Lekovito bilje
03.09.2013.

Gavez - ublažava bolove i kostobolju


Gavez - ublažava bolove i kostobolju
Gavez ili volovski jezik, jedna je od najdragocenijih biljaka koja pomaže u lečenju reumatskih bolova, istegnuća, gihta, pa čak i preloma kostiju.
Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni koren ili vrani gavez, samo je deo brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo popularnu biljku. Za mnoge zagovornike narodne medicine ona predstavlja jednu od najdragocenijih lekovitih biljnih vrsta. Gavez raste po čitavoj srednjoj Evropi na vlažnim mestima i cveta tokom celog leta. Cvetovi su roze, purpurni, ljubičasti, ređe beli u obliku kratkih cvasti.

Kod gaveza su lekoviti listovi i koren, koji se skuplja u proleće i kasnu jesen. Koren se iskopa i opere, a da ne bi izgubio delotvoran sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mestu. Za razliku od korena, listovi se suše na senovitim mestima.
Lekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin najviše deluje na stvaranje novih ćelija tamo gde postoje rane i ozlede, odnosno posekotine, ispucalost, sportske povrede... Takođe, za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mesta.
Ukoliko na raspolaganju nema sveže biljke, može da se primeni i tinktura gaveza, koja povoljno deluje na neuralgične bolove, pogotovo ukoliko su oni u predelu lica. Budući da gavez snažno deluje na centralni nervni sistem, treba ga uzimati isključivo u malim dozama.


Preparati od gaveza

Tinktura - Korenje gaveza operite, očistite četkom, fino usitnite, stavite u flašu i prelijte votkom jačine 40 stepeni. Flašu držite na suncu ili pored peći dve nedelje, zatim procedite sadržaj i počnite da je koristite za određene tegobe.
Obloge - Dobro osušeno korenje sitno sameljite i pomešajte sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja, pa ga raširite na platnu. Tople obloge stavite na obolelo mesto i pričvrstite ih zavojem.
Mast - Mast od gaveza sprema se tako što se 10 kašika rendanog korena pomeša sa 11 kašika ugrejane masti.
Posudu sa ovom smesom pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati, zatim je ponovo zagrejte i procedite kroz platno. Proceđeni sadržaj stavite u teglu i čuvajte u frižideru. Preparat je delotvoran kod manjih povreda i hemoroida.

slike:herbateka.eu,durmitor.wordpress.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje