Lekovito bilje
15.07.2016.

Zašto svakog dana treba da jedete krastavac?

Sezona je krastavaca, a mi donosimo dovoljno dobrih razloga da ga konzumirate što više. Ovo povrće obiluje vitaminom C, a osim što kožu čini blistavom, krastavac sadrži preko 90 odsto vode, te je idealna namirnica za hidrataciju organizma, te vam pruža energiju i elminiše toksine. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor vlakana pa je odlična izbor za svaku letnju dijetu.

Većina ljudi oljušti krastavac pre nego što ga pojede, ali u kori samo jednog krastavca nalazi se oko 12 odsto dnevno preporučene količine vitamina C. Stoga se trudite da ga ili ne ljuštite, ili samo delimično oljuštite pre konzumiranja.

PODIŽE ENERGIJU
Ukoliko vam fali energije i osećate se iscrpljeno i malaksalo, umesto energetskih pića koja se veoma nezdrava, radije posegnite za krastavcima. Zbog vitamina B i ugljenih hidrata kojima obiluje, krastavac će vam obezbediti dodatnu energiju koja će vas “razbuditi”.

HIDRIRA TELO I ELMINIŠE TOKSINE
Zbog visokog udela vode, krastavac pomaže telu da izbaci nepotrebne otrove i nečistoće. Na ovaj način ovo povrće čuva i zdravlje bubrega, jer smanjuje nivo mokraćne kiseline u telu i tako ove organe čuva u dobroj formi.

SMANJUJE RIZIK OD RAKA
Zahvaljujući sastojcima pinorezinolu, sekoizolaricirezinolu i laricirezinolu, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i materice.

SNIŽAVA HOLESTEROL I ČUVA ZDRAVLJE SRCA
Krastavac, takođe, smanjuje holesterol i kontroliše krvni pritisak i pomaže dijabetičarima. Kalijum koji je sadržan u krastavcu pomaže kod regulisanja krvnog pritiska i preporučuje se osobama sa povišenim pritiskom da ga uvrste u svakodnevnu ishranu.

foto: articles.mercola.com, sincolorantes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje