Lekovito bilje
14.07.2016.

Zašto su borovnice super hrana?

U nedavnoj studiji kojom je proučavano 40 vrsta voća i povrća ova voćka se nazla na prvom mestu po antioksidantnim svojstvima. Jedinjenja koja se nalaze u bobicama smanjuju nivo štetnog holesterola, sprečavaju upalu beške i čuvaju zdravlje organa za varenje.

Ublažavaju znake starenja

Borovnice, zajedno sa drugim šarenim voćem i povrćem, sadrže visok nivo antioksidanata. Ova jedinjenja pomažu da se oslobodite štetnog uticaja slobodnih radikala kiseonika u krvi, koji mogu da oštete ćelijske membrane i DNK kroz proces poznat kao oksidativni stres. Slobodni radikali, tako|e, uzrokuju mnoge fizičke znake starenja.

Povećavaju koncentraciju i pamćenje

Istraživači na Tufts univerzitetu u Bostonu otkrili su da tokom procesa starenja miševa kod onih kojima je davan ekstrakt borovnice dolazi do poboljšanja ravnoteže, koordinacije i kratkoročne memorije.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Borovnice mogu da smanje nagomilavanje takozvanog lošeg holesterola (LDL), koji doprinosi pojavi kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

- Uzbu|eni smo što otkrivamo da borovnice ne samo što su bogate hranljivim materijama već mogu da budu i mo}no oru`je protiv gojaznosti i srčanih oboljenja - izjavila je dr Agnes Rimando sa američkog Instituta za poljoprivredu.

Odličan su izvor vlakana

Borovnice su odličan izvor vlakana, a što je vi{e vlakana u vašoj ishrani, bolje je digestivno zdravlje. Pregršt bobica sadrži oko jedne desetine dnevno preporučenog unosa biljnih vlakana.

Sprečavaju infekcije bešike

Istražvači sa Ratgers univerziteta u Nju Džersiju su u borovnicama identifikovali jedinjenje koje poboljšava zdravlje urinarnog trakta i smanjuje rizik od infekcije. Izgleda da to rade tako što sprečavaju zadž`avanje bakterija u ćelijama koje oblažu zidove urinarnog trakta.

foto: blueberrycouncil.org, news.psu.edu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje