Lekovito bilje
22.02.2016.

3 odlična razloga da svakodnevno jedete masline

Ovi mali plodovi sadrže i zdrave masti omega-9 koje povećavaju nivoe dobrog holesterola koji obavlja zaštitnu ulogu, jer prenosi loši holesterol zvani LDL do jetre, koja ga razgrađuje i uklanja iz tela.

Osim toga, sadrže antioksidanse, polifenole i flavonoide pa su masline odličan izbor namirnice za borbu protiv slobodnih radikala.

Oleinska kiselina koja se nalazi u maslinama, nakon što se apsorbuje u telu, može promeniti signalizaciju na nivou ćelijske membrane, a ove promene na nivou ćelijske membrane rezultiraju smanjenjem krvnog pritiska.

Pomažu kod mršavljenja

Masline su jedne od najzdravijih grickalica za kojima možete posegnuti. Osim što će vam dati osećaj sitosti, one sadrže zdrave masnoće koje telo troši i na taj način pomaže u borbi protiv gojaznosti.

Jedite ih protiv bolova

Možda vam nije palo napamet, ali masline su odličan borac protiv bolova i upala. Sadrže i sastojke poput oleokantala, spoja karakterističnom po gorkastom ukusu, a koji ima snažna protiv upalna svojstva.

Za zdraviju probavu

Masline sadrže vlakna, vitamin E i nezasićene masnoće koje "čiste" creva od slobodnih radikala. Dobar izbor će biti i crne masline koje u količini jedne šoljice sadrže 17 posto dnevne doze vlakana. 

izvor: vecernji.hr

foto: vegkitchen.com, anisetapas.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje