Lekovito bilje
04.09.2015.

Pečena i kuvana dunja, lek za povraćanje

Sok i pulpa tako pripremljene dunje su odličan prirodni lek protiv povraćanja jer deluju blagotvorno na probavni sistem i smanjuju upalne procese.

Dunja se danas retko koristi u svakodnevnoj ishrani , što je zaista šteta s obzirom na dugačak spisak lekovitih i za organizam blagotvornih svojstava ovog mirisnog i ukusnog ploda.

Zlatna jabuka ili sidonijska kruška , poznatija kao dunja , nekad je bila omiljeno i rasprostranjeno voće širom Evrope. Potiče iz jugozapadne Azije i Mediterana , a najčešće raste na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi i SAD - u, gde su sorte malo mekšeg ploda.

Antički Grci povezivali su je sa plodnošću i igrala je važnu ulogu u svadbenim veseljima, gde se nudila kao dar. Svadbena pratnja bacala je plod dunje na svadbena kola kojima su mladenci išli u svoj novi dom, a mladi se darovala dunja kao simbol ljubavi, braka i plodnosti.

foto: lepotaizdravlje.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje
string(0) ""
string(0) ""