Lekovito bilje
10.09.2014.

Kupus zdravlje čuva

Zdrave sastojke čuva samo kad je svež, a ako ga kuvate, stavljajte ga isključivo u vruću a ne u hladnu vodu, kaže Jasna Anđelković, nutricionistkinja

Kupus je najjeftiniji izvor važnih vitamina i minerala. Ovo lisnato povrće zato treba uvrstiti u svakodnevni jelovnik u toku cele godine. Ne goji, a bogat je hranljivim sastojcima.

– Kupus je važno povrće u našoj ishrani. Visoke je biološke, a niske kalorijske vrednosti. Prava je riznica vitamina C i beta-karotena. Veoma je bogat mineralima, što doprinosi boljem metabolizmu, a pre svega pročišćavanju krvi. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju organizma – ističe Jasna Anđelković, nutricionistkinja.

Ovo lekovito povrće, objašnjava naša sagovornica, može da popravi krvnu sliku, umiri upalu creva, poboljša probavu, olakša varenje, ublaži mamurluk i razne upalne procese. Lišće kupusa koristi se za oblaganje čireva na nogama, kod herpesa, upala dojki, za blaže opekotine i osipe.

– Poznato je da uzimanje sveže ceđenog soka od kupusa pomaže kod čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Tretman podrazumeva da se pije jedan litar soka od kupusa od četiri do šest sedmica, uz laganu dijetu.

Kupus je najbolje jesti sirov, bilo da ga koristite kao hranu, lek ili za detoksikaciju.

– Dugotrajnim kuvanjem ovo povrće gubi mnogo dragocenih sastojaka i prilično se teško vari. Da bi se sprečio gubitak važnih sastojaka prilikom kuvanja, kupus treba staviti u vruću umesto u hladnu vodu – savetuje Jasna Anđelković.

U kupusu ima najviše ugljenih hidrata i celuloze, pa se svež ne preporučuje osobama koje pate od srčanih oboljenja. Efekat nadimanja, koji kupus izaziva, otežava rad srca. Sirov kupus ne preporučuje se ni onima koji pate od želudačnih tegoba. Za njih je najbolji sveže isceđeni sok od ovog povrća.

foto: utroja0-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

02.
Jul
2017
Lekovito bilje
16.
Jun
2017
Lekovito bilje
07.
May
2017
Lekovito bilje