Alternativna medicina
20.02.2014.

Homeopatija leči čoveka, a ne bolest

Homeopatiju je priznala i Svetska zdravstvena organizacija, prema čijem izveštaju ovaj metod lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah iza kineske medicine. U Srbiji je zakonski priznata tek od 2007, ali danas i kod nas ima sve veći broj pristalica

Homeopatija kao tradicionalna metoda lečenja

Homeopatija je tradicionalna metoda lečenja koja počiva na principu da se slično leči sličnim. Oni koji su je probali tvrde da ima odlične rezultate u lečenju mnogih tegoba i oboljenja, a posebno gastritisa, čira, alergija, anksioznosti, nesanice...
Neobičnost homeopatskog lečenja je u tome što je osnivač te discipline, nemački doktor Samjuel Hanemen pretpostavio da supstanca koja izaziva tegobe može te tegobe i da uspešno izleči. Od kako je nastala, pre više od dva veka, homeopatija je predmet sporenja među lekarima i farmaceutima. Dok je jedni veličaju, drugi dovode u pitanje njene rezultate u lečenju.
Interesantno je da su tokom istorije mnogi lekari dobijali zadatak da opovrgnu značaj homeopatije, ali su na kraju, uverivši se u njenu blagotvornost, i sami počinjali da je primenjuju.
Danas, poznavanjem zakona kvantne medicine, možemo da dokažemo dejstvo homeopatskih lekova na organizam.

 

Homeopatija ima priznanje Svetske zdravstvene organizacije

 


Bez obzira na podeljenost struke, homeopatiju je priznala i Svetska zdravstvena organizacija, prema čijem izveštaju ovaj metod lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah iza kineske medicine. U Rusiji, Češkoj, Mađarskoj, Belgiji, Portugaliji, Rumuniji i Litvi homeopatsko lečenje je izjednačeno sa konvencionalnom medicinom.
U Rusiji Homeopatsko društvo ima svoj odsek pri Akademiji nauka, a Rusi toliko veruju u moć homeopatije da nema apoteke u kojoj se ne mogu nabaviti homeopatski preparati. Britanska kraljevska porodica se više od 100 godina leči homeopatijom, a kraljica je diplomirani homeopata. U Srbiji je, međutim, homeopatija dugo bila zapostavljenja, zakonski je priznata tek od 2007. ali danas i kod nas ima sve veći broj pristalica.
Dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i homeopata osnovni princip homeopatskog lečenja “neka se slično leči sličnim“ objašnjava na praktičnom primeru:
- Većina od nas zna da peršun leči upalu mokraćne bešike, ali kada bi zdrav čovek nekontrolisano uzimao velike količine čaja od peršuna, dobio bi tegobe slične onima kod urinarne infekcije. Takvih primera ima mnogo u našoj prirodnoj medicini i zato je homeopatski princip lečenja veoma nalik narodnoj izreci;“Klin se klinom izbija“ . Recimo, ako pacijent ima visoku temperaturu dajemo mu sredstvo koje bi kod zdravog čoveka izazvalo temperaturu, ali će kod njega delovati tako da temperaturu snizi.

Homeopatija nije travarstvo niti narodna medicina

Međutim, homeopatija nije travarstvo niti narodna medicina. To je veština lečenja koja se od drugih medicinskih grana razlikuje u mnogo čemu, a najviše po suptilnim metodama i posebnom pristupu pacijentu. Homeopate vole da kažu da je svaki pacijent „priča za sebe“ i da za svakog postoji jedinstven lek koji mu može pomoći na putu ka ozdravljenju. Drugi princip homeopatije zasniva se na holističkom pristupu svakom pacijentu. Homeopata smatra da je uvek bolestan ceo čovek i da je potrebno lečiti bolesnika a ne bolest. Simptomi bolesti, tvrde homeopate, sami će se povući onda kada izlečimo bolesnika.


 

Ista boljka, drugačiji lek

Homeopatija posmatra pacijenta kao celinu. To znači da pri određivanju leka podjednako uvažava mentalne, emocionalne i fizičke simptome i znake bolesti, vodeći računa i o medicinskim nalazima i procedurama. Kada se pacijent javi homeopati, on će tražiti i uzrok bolesti, a lek će biti individualno određen , a ne po šemi kao što je to slučaj kod klasične medicine. S obzirom na to da sveobuhvatno posmatra pacijenta, homeopata određuje njegovu pihofizičku konstituciju, što je veoma značajno u lečenju hroničnih oboljenja. Bez obzira što dva pacijenta mogu imati isto oboljenje i iste simptome, njima može biti određen različit lek, jer pripadaju različitim konstitucijama, odnosno, imaju različite dnevne navike, različito reaguju na stres, vole različitu hranu...- navodi dr Bajić Bibić.
Homeopatski lekovi su energetski lekovi i svi su prirodnog porekla, najčešće biljnog, životinjskog ili mineralnog. Oni u sebi nose informaciju, a ne materiju, i rade na principu prenosa informacija, a ne na principu biohemijskih reakcija, kao što je slučaj sa klasičnim lekovima. Homeopatski lekovi se proizvode u homeopatskim apotekama i fabrikama.
Ako se koristi prema uputstvima za upotrebu,homeopatski lek nema štetnih nuzefekata kao što to može biti slučaj sa klasičnim lekom.
S druge strane, homeopatski lekovi imaju pozitivne nusefekte, a to su bolji imunitet, povećana energija, veća psihička stabilnost, kao i određene pozitivne mentalne promene u samoj ličnosti. Pomenute pozitivne promene se ne mogu osetiti preko noći, s obzirom na to da homeopatija nije „instant“ lečenje, nego je za proces ozdravljenja potreban duži vremenski period, pošto se radi o dubinskim promenama koje se odvijaju unutar našeg bića.
Ovo će nam biti jasnije ako uzmemo u obzir i to da naše trenutno zdravstveno stanje ne predstavlja rezultat ovog dana, niti protekle nedelje, nego svih godina našeg života.
 

Isceljenje i vraćanje balansa

Dr Gordana Jovanović, doktor medicine i homeopata kaže da prvo što homeopata savetuje svom pacijentu jeste da se naoruža strpljenjem.
- Cilj homeopatskog lečenja je isceljenje a ne trenutno olakšanje simptoma, zato je neophodno biti strpljiv i nekada čekati mesecima na vidljiv rezultat. Ne postoji životno doba niti situacija kada nije preporučljivo primeniti homeopatiju. Opservacijom i heteroanamnezom može se uspešno odrediti lek tek rođenoj bebi ili pacijentu u komi. Homeopatija deluje na fizički, emotivni i mentalni nivo. Može popraviti opštu energiju i elan, raspoloženje, koncentraciju, smanjiti anksioznost... Terapiju je najbolje započeti u što ranijoj fazi bolesti, tada će biti najdelotvornija – ističe dr Jovanović.
Kontraidikacija za homeopatsko lečenje postoji jedino onda kada su u pitanju oboljenja kod kojih su konvencionalna sredstva lečenja efikasnija i uspešnija od homeopatskog.
Dečji sajt

Saveti
- Budite uporni i strpljivi, izlečenje ne dolazi preko noći.
- Budite iskreni u razgovoru sa homeopatom.
- Pridržavajte se dijetskog režima u toku lečenja koji savetuje homeopata (izbegavajte toksine u ishrani, cigarete, kafu, alkohola,...).
- Pratite simptome.
- Pridržavajte se tačnih uputstava pri čuvanju i dinamici uzimanja leka.


Homeopatija se pokazala delotvornom:


*Kožne bolesti
*Alergije
*Glavobolje i vrtoglavice
*Bolesti sistema za disanje
*Bolesti sistema za varenje
*Ginekološki problemi
*Endokrini problemi
*Nesanice
*Poremećaji rasta, razvoja i ponašanja kod dece
*Mentalno – emotivne probleme nastale usled stresnog načina života, kao i posledice svih vrsta stresova
*Sve bolesti koje su klasifikovane u klasičnoj medicini kao psihosomatske bolesti
*Nejasna stanja koja se ne mogu staviti ni pod jednu dijagnozu i samim tim se ne mogu ni lečiti klasičnom medicinom


Homeopatija je, smatraju stručnjaci, naročito delotvorna u dečijem uzrastu jer deca odlično reaguju na homeopatiju i homeopatske lekove. Oni tvrde da homeopatsko lečenje ima jako dobre efekte u lečenju upale srednjeg uva i sinusa, kod glavobolje, u slučajevima kada postoji sklonost ka infekcijama usled oslabljenog imuniteta…
- Kod dece neke smetnje, koje uključuju i psihološki faktor, mogu biti obuhvaćene jednim lekom koji uklanja i nekoliko tegoba istovremeno – ističe dr Suzana Jovanović.
 

Lična karta homeopatije


- Homeopatija se primenjuje od kraja 18. Veka, a osnovi homeopatskog razmišljanja mogu se naći još u vreme Hipokrata
- Osnivač homeopatije je nemački lekar Samjuel Kristijan Haneman, koji je u knjizi “Medicinski organon” izneo osnovne principe homeopatskog lečenja
- Reč homeopatija nastala je od grčkih reči “homeo” što znači slično i “pathos” što znači patnja.
- U Srbiji se 1995. godine pojavio „Prvi homeopatski rečnik“ i „Homeopatski pristup ličnosti deteta“ autora prof. dr Miloša Popovića, barda srpske homeopatije
- 2007. homeopatija je i kod nas priznata kao zakonska metoda lečenja

U našim apotekama se bez recepta može kupiti 11 homeopatskih lekova nemačkog proizvođača „Deutsche Homoopatie Union“. Oni rešavaju tegobe najmlađih – grčeve, nicanje zubića, jačaju imunitet. Kod starije dece i odraslih osoba ovi lekovi efikasno i na prirodan način uklanjaju simptome gripa i prehlade, sinuzitisa i upale grla.

Influcid® na prehladu i grip deluje jako. Influcid® može koristiti svako.Nemački homeopatski lek kod tegoba prehlade i gripa.
Više o Influcidu pogledajte OVDE

 

 

 

slike:unsplash,Bru-nO-pixabay,milada-vigerova-unsplash,krzys16-pixabay,louis-hansel-unsplash-1

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno