Alternativna medicina
20.01.2014.

10 pitanja za Vladimira Čobića, instruktora ajurvede

10 pitanja za Vladimira Čobića, instruktora ajurvede


1. Šta je ajurveda?
Ajur-veda je najstariji sistem prirodne medicine na svetu. Ona potiče iz vedske nauke i literature i prema klasičnim tekstovima njen izvor se nalazi na kvantno-mehaničkom nivou delovanja prirodnih zakona, u polju čiste, neograničene svesti. Sam naziv ajur-veda znači: Nauka o životu (životnom veku) - od ajus (život, životni vek) i veda (čisto znanje, mudrost, nauka). Po definiciji, ''ajur-veda je nauka koja daje znanje šta su to zdrav i nezdrav, srećan i nesrećan kao i koristan i beskoristan život, kao i načine i sredstva kako ih ostvariti''.

2. Od kada se ova vestina primenjuje u Srbiji?
Prvi ajurvedski stručnjaci su posetili bivšu SFRJ krajem osamdesetih godina prošlog veka i tada je  počela primena ajur-vede u Srbiji.

3. Da li je ajurveda kod nas priznata?
Ona spada u tradicionalne metode i nalazi se po rednim brojem 1. Pravilnika o obavljanju tradicionalne medicine iz 2007. godine. Dakle priznata je i u Srbiji (u svetu priznata 1977, na kongresu SZO u Alma-Ati).

4. Šta tačno podrazumeva ajurvedski postupak lečenja?
Da bi se bilo koja bolest izlečila neophodno je pod 1: ukloniti uzrok bolesti (nepravilna ishrana, stres, loše navike...) - nidana parivardjana.
pod 2: uravnotežiti telesne energije (doše vata, pita, kapha), snagu varenja (agni), imuni sistem (odjas) i otpadne materije (stolicu, urin i znoj) - samana i pod 3: pročistiti organizam od telesnih toksina (panča-karma).

5. Gde se ajurveda pokazala najefikasnijom?
Savremena medicina uglavnom tretira simptome, što dovodi do prelaska bolesti u hroničnu fazu. Ajur-veda pre svega radi na uklanjanju uzroka (nidana parivardjana) , što je osnovni preduslov za bilo kakvo uspešno lečenje. Čim je uzrok uklonjen, 30% zdravlja je obezbedjno. Istovremeno se pristupa i strategiji broj 2 - samana. Primenom ova dva pristupa dolazi do trajnog olakšanja i nestanka simptoma, naročito kod hroničnih i ''neizlečivih'' bolesti - psorijaze, bolesti srca i krvnih sudova, bronhijalne astme, kandide, kolitisa, Kronove bolesti ...

6. Kako izgleda ajurvedski tretman?
Klasični tretmani pročišćavanja tela uključuju masaže, saunu, klistiranje, puštanje krvi, uvođenje lekova kroz nos...
Svi postupci prirodne medicine koji se mogu naći bilo gde u svetu, imaju svoje poreko u ajur-vedi. Ona obuhvata i lečenje bojama, vežbanjem, gladovanjem, travama, mineralima, dragim kamenjem, metalima, otrovima, suncem, vetrom, vodom, blatom, biljnim cigaretama, razvojem svesti, uma, životnog daha i tela... Potrebna je cela biblioteka da bi se sve nabrojalo.

7. Koliko je prema ajurvedi bitna ishrana?
Sve što čovek vidi, čuje, dodirne, pomiriše, okusi, oseti - to je prema ajur-vedi hrana za duh i telo. Čitav život je unošenje, varenje i eliminacija različitih vrsta hrane. Od toga kakvu hranu uzimamo i kako je metabolišemo, zavisi sve u našem životu - zdravlje, svetovni uspeh, duhovna sreća, dugovečnost...

8. Koji su osnovni principi ajurvede?
Osnvoni princip je da se suprotnosti uravnotežeuju: problem nastao usled viška toplote leči se hladnoćom, težina lakoćom, grubost mekoćom itd. Na primer: gojaznim ljudima treba davati hranu i dnevne navike koje iscrpljuju telo i duh, a mršavima hranu i navike koje odmaraju i jačaju telo i duh.


9. Čemu nas uči ajurveda?
Ajur-veda nas uči da fizičko telo nastaje iz energetskog tela (prane) a energetsko iz mentalnog (mano maja koša). Ako je mentalno telo zdravo i čisto, nikakva bolest nije moguća.  Na primer, istraživanja koja tokom poslednjih deset godina vrši američki National Institutes of Health (NIH), pokazala su da pacijenti koji upražnjavaju transcendentalnu meditaciju dva puta na dan po 20 minuta, za 87% manje pate od bolesti srca i krvnih sudova, u poredjenju sa kontrolnom grupom koja je upražnjavala redovne šetnje, ''zdraviju'' ishranu i slične klasične metode. Naučnici ovo povezuju sa uticajem stresa na zdravlje, dok klasična ajur-veda ovo objašnjava pročišćavanjem mentalnog tela.

10.  Kako se postavlja dijagnoza?
Ajur-veda poznaje desetostruku, trostruku i jednostruku dijagnozu bolesti. Jednostruka dijagnoza je puls dijagnoza. Svi poremećaji i neravnoteže u sistemu duh-telo mogu se očitati na pulsu pacijenta (to je nauka za sebe - nadi-vigjan). Trostruka dijagnoza (najčešće se primenjuje danas) obuhvata: puls dijagnozu, razgovor sa pacijentom i vizuelni pregled. Desetostruka dijagnoza pored ovo troje obuhvata i ispitivanje stolice, urina, pregled jezika, zenica...

slike:www.horaren.sk,www.eloundamare.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno