Alternativna medicina
20.01.2014.

Meditacija ublažava simptome teskobe

Meditacija ublažava simptome teskobe

Tanjug
Pola sata meditacije dnevno doprinosi ublažavanju simptoma teskobe i depresije, pokazala je analiza rezultata 47 kliničkih ispitivanja
VAŠINGTON - Pola sata meditacije dnevno doprinosi ublažavanju simptoma teskobe i depresije, pokazala je analiza rezultata 47 kliničkih ispitivanja.
"Mnogi ljudi praktikuju meditaciju, ali ona se ne smatra medicinskom terapijom", kaže dr Madhav Gojal, profesor interne medicine na Džons Hopkins univerzitetu, piše portal Pliva.
"Komparativna istraživanja su pokazala da se meditacijom uspevaju ublažiti simptomi teskobe i depresije na sličan način na koji se to uspeva uz pomoć antidepresiva", rekao je Gojal, istaknuvši da se radi o pacijentima koji ne pate od teških oblika depresije ili teskobe.
Naučnici su proučavali promene simptoma kod osoba koje su patile od različitih zdravstvenih problema, poput nesanice ili fibromijalgije - hroničnog obolenja koje karakteriše bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima i umor i bol na različitim tačkama u telu.
Samo je mali broj pacijenata obuhvaćenih istraživanjem patio od neke mentalne bolesti.
Doktor Gojal i saradnici su ustanovili da je meditacija kao relaksacijska tehnika rada s umom ili oblik budističke tehnike koji se sastoji u usredsređenosti pažnje na sadašnji trenutak, pokazala obećavajuće rezultate u radu sa pacijentima koji pate od blažeg oblika depresije ili teskobe.
Tokom dvomesečnog ciklusa meditacije od po tridesetak minuta dnevno, oupšteno je uočeno poboljšanje simptoma bola, teskobe i depresije.
Analize su sprovedene u 47 kliničkih istraživanja i na ukupno 3.515 učesnika koji su praktikovali različite tehnike meditacije i patili od depresije, teskobe, nesanice, ali i dijabetesa, srčanih bolesti, raka, hroničnih bolesti, zavisnosti od lekova i droge.

slika:sharetwenty.com,healthsaints.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno