Alternativna medicina
06.11.2013.

KAŠALJ I HOMEOPATIJA

Homeopata Gordana Jovanović

KAŠALJ I HOMEOPATIJA

Kašalj kod dece je vodeći simptom blažih virusnih infekcija gornjih respiratornih puteva, alergija ili nadražaja od postnazalnog slivanja sekreta iz nosa. Može da se produži i postane hroničan pošto se uzroci ponavljaju i nadovezuju. Mnoštvo homeopatskih lekova pokazuje odlične rezultate u ovim situacijama. Veština homepatije leži u individualnom pristupu i analizi svih pojedinosti vezanih za tegobu, a u sklopu šire slike.      
VAŽNA PITANJA ZA PRONALAŽENJE PRAVOG LEKA
          *Da li je kašalj izazvan osećajem stranog tela, golicanjem i sl.?
          *Da li je praćen bolom ili bilo kakvom tegobom?
          *Da li je suv ili produktivan?
          *Ako sekret postoji, opisati količinu, boju, miris gustinu, ukus...
          *Da li se javlja u određeno doba dana ili noći ili, pak, konstantno?
          *Da li se javlja periodicno - sezonski ili mesečno?
          *Da li u određenim okolnostima (emocije, vlaga, nagla promena temperature, vetar,            
            kvašenje...), nastaju napadi kašlja?
          *Da li neki položaj tela utiče na kašalj?
          *Da li uzimanje hrane i tečnosti utiče na kašalj u bilo kom smislu?
          *Da li je praćen nekom pojavom (povraćanjem, nekontrolisanim mokrenjem,      
            previjanjem ili trzanjem, podrigivanjem, kijanjem...)?
          *Da li je prisutna promuklost?
          *Da li može da se poveže sa bilo čim što nije navedeno?
Sve ovo se uzima u obzir, kao i slika psihološkog sklopa deteta, opšti pokazatelji i prisustvo hroničnih bolesti u porodici.
NEKI KARAKTERISTIČNI TIPOVI
Jedni će imati pogoršanje od svakog pokreta, razdražljivi su, kapriciozni, žele mir... Uz izraženu žeđ, prisutna je suvoća svih sluznica, dominiraju desnostrani simptomi, stanje se pogoršava od toplote, često oko 21h. Kašalj je suv i bolan, dete se plaši da udahne.
Slična slika se javlja kod drugog tipa, a glavna razlika je što je dete hiperaktivno i želi da ga nose tj. ima poboljšanje od pokreta. Izraženo je znojenje glave, problemi u toku nicanja zuba, a pogoršanje svih tegoba je obično oko 9h ujutro. Specifična pojava je kašalj od ljutnje, nakon kog povraća. Dete je inače ljuto, pa će kašljati zbog ljutnje i ljutiti se zbog kašlja!
Treći će imati pogoršanje noću od 2h - 4h, sa otežanim disanjem, zimogrožljivi su i žedni i žele slatkiše. Prepoznatljivi su po otocima znad gornjih kapaka, izgledaju iscrpljeni, bledi i često su gojazni. Razdražljivi su, ne podnose dodir, naročito tabana. Veoma su golicljivi. Noćni kašalj posle izlaganja hladnoći, može biti praćen povraćanjem.
Kod izraženo druželjubive preosetljive dece koja se plaše mraka i prelaze roditeljima u krevet, sa učestlim bronhitisima, kašalj će pratiti i najmanju prehladu. Može se javljati i promuklost i povremeno krvarenje iz nosa. Preležana pneumonija sa leve strane ukazuje na isti lek, koji pokriva i bolan kašalj i kašalj praćen golicanjem i peckanjem u grudima. Tipično vreme pogoršanja je suton i veče.
Kašalj kao lavež obično budi iz sna uz stezanje u grlu i izaziva modru boju lica. Može se iskašljavati i obilna sluz sa ukusom mleka. Uz ove simptome uklapa se otok i otvrdnuće limfnih čvorova. Psihološki odgovara nestašnoj i duhovitoj ali plašljivoj deci, koja ne vole promene. 
SLUČAJ DEČAKA SA UPORNIM KAŠLJEM
Pre dve godine roditelji šestogodišnjeg dečaka, koji je tek pošao u školu i dobijao napade kašlja kada bi duže govorio, zatražili su homeopatsku pomoć. Dubok iscrpljujući kašalj, zbog bezuspešne potrebe da izbaci sekret, bi se redovno javljao i u krevetu pre nego što zaspi. Uspeo bi da se smiri posle čaše vode, nakon čitavog sata napora. Bio je odličnog opšteg stanja, isključena je bilo kakva infekcija, čak i gljivična. Verovalo se da je reč o alergiji na kućnu prašinu i preporučeno je da se iznese tepih i promene madrac i jastuk, ali problem je i dalje istrajavao mesecima. Poboljšanje se dešavalo samo kada je oblačno i kišovito vreme, a kako je bio decembar, to nije moglo da se poveže sa polenskom alergijom. Kašalj se redovno pogoršavao kada je suvo i hladno vreme. Ovakve tegobe su se javljale i ranije u toku jeseni, ali bi trajale manje od mesec dana. Nikada nije imao bronhoopstrukcije, ozbiljniju infekciju ni visoku temperaturu iznad 39°C. Jedino specifično je bilo to da je kasno progovorio i da je kratko mokrio u krevet oko treće godine, posle prvog odlaska u kolektiv. Po prirodi je brižan za druge, pomalo plašljiv. U školi je često izložen osećanju nepravde koju bi želeo da popravi. Roditelji su se tek na direktno pitanje setili da se od zakašljvanja nekoliko puta nevoljno umokrio. To je bio KLJUČAN POTVRĐUJUĆI SIMPTOM! Propisan mu je mineralni lek Causticum. Posle tri doze na 12h nastupilo je olakšanje tegoba i, postepeno, kašalj je nestao kroz dve-tri sedmice. Nakon dva meseca na kontroli ponovljen mu je isti lek u nešto višoj potenciji i jednoj dozi (kašalj je potpuno prestao, ali je bilo izraženo neraspoloženje i strepnja u školi). Sledeće jeseni je dobio jednu dozu posle prve epizode kašlja i tegobe su se smirile u roku od nekoliko dana. Nakon  toga  kašalj se nije vratio.

 

slike: parentteacher.uskidsmags.com,telegraf.rs

Ostavi komentar

Ostali komentari

 • Tamara ciric
  Tamara ciric

  Dete mi ima pet ipo godina,konstantno kaslje,dobijao je i inekcije i razne sirupe poboljsanja nema,kasalj je suv i bez sekreta.Da nije upitanju alergija,sta da radim dalje?

  05.09.2014. 11:37
 • Admin
  Admin

  Postovana, dobili smo odgovor Odgovor glasi: Moguce je sprovesti alergo-probe, cime se alergija moze potvrditi u slucaju da su pozitivne, ali se ne moze iskljuciti ako su negativne, osim za testirane alergene. Klasicna medicina primenjuje simptomatsku terapiju za suzbijanje alergije, ali se ne leci uzrok. Kasalj se uspesno moze tretirati homeopatski, bez obzira da li je alergijske ili druge prirode. Homeopatija sagledava celinu i na blag i prirodan nacin vraca poremecenu ravnotezu. Klasicna dijagnoza nije presudna, vec se individualnim pristupom odredjuje konstitucioni lek. Manje je znacajno da li je alergija potvrdjena nego uslovi koji poboljsavaju ili pogorsavaju stanje i mnoge druge opste karakteristike. Nekada se rezultati ispoljavaju u toku prvog meseca posle primenjene doze, a nekada je proces nesto duzi i moze trajati i do godinu dana, a iziskuje vise lekova i povremene kontrole. Bez obzira na duzinu lecenja, dobro odredjen homeopatski lek deluje na vise nivoa i dovodi do trajnog poboljsanja. Nadam se da je od pomoci.

  08.09.2014. 10:01
 • Milica
  Milica

  Postovani, imam sina od 2 god. i 9 meseci, kaslje zrelo vec dve nedelje. Manje nego na pocetku, ali mu je nos stalno pun sekreta koji ne ume da istrese, sliva mu se i kaslje. Ne ide u vrtic trenutno, ali bih morala uskoro da ga dam jer nema ko da ga cuva. Od pocetka nije imao temperaturu, nije mu ni curio nos, samo je smrcao i gutao taj sekret. Davala sam mu od sirupa Altiprim, posle nedelju dana sam presla na Bisolvon od kog mu je zaista postalo mnogo bolje ali nikako da dodje kraj. Fizioloski rastvor Physiomer mu stavljam zadnjih mesec dana, stavljala sam mu i antib. kapi u nos par dana, zatim Nasic, i vise ni to ne smem. Ne kaslje vise nocu, lepo spava, ali u toku dana se zakaslje od odredjene hrane, npr. med, ili salata u kojoj imam sirceta, i od skakanja po krevetu ( voli to da radi od kad je prohodao, skace neumorno po krevetu kao na trambolini). Bili smo kod lekara, pluca cista, kaze dr sve je samo iz nosa, a ja vise ne znam kako to da resimo. Inhalator nemam, zbog finansija ne mogu da ga kupim jos uvek, i cini mi se da kad mu stavim Physiomer da od njega odmah pocne nos da mu "radi" i da kaslje. Postoji li neki lek da se resimo tog sekreta u nosu. Hvala unapred!

  07.12.2014. 13:53
 • Admin
  Admin

  Draga Milice, uputili smo Vas epitanje hoemopati. Cim dobijemo odgovor, isti cemo Vam proslediti. Hvala Vam. Decjisajt

  10.12.2014. 16:07

Preporučeno