Alternativna medicina
24.11.2018.

Birajte neškodljive lekove

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, homeopatija je na drugom mestu u svetu prema broju korisnika. Zbog svoje efikasnosti i bezbednosti za decu pripada grupi komplementarnih medicina, kako je i registrovana u Srbiji 2006. godine. Jedno od mnogobrojnih istraživanja o implementaciji komplementarne medicine u sistem redovne zdravstvne zaštite završeno je 2016. godine i govori o sve većem broju lekara koji u svakodevnom radu sa pedijatrijskim pacijentima koriste homeopatske lekove, fitopreparate, minerale i vitamine.

Ovo istraživnje pod nazivnom „Usage and attitudes towards natural remedies and homeopathy ingeneral paediatrics“ sprovedeno je u šest zemalja i njemu su učestvovala 582 lekara iz Nemačke, Španije, Rusije, Bugarske, Kolumbije i Izraela. Oko 80 odsto njih su specijalisti pedijatrije, 20 odsto lekari opšte medicine, sa prosečno 19 godina radnog staža. Trećina lekara završila je dodatni kurs iz homeopatije, a 24 odsto njih obuku iz fitoterapije.

Tokom godinu dana, koliko je trajalo istraživanje, oni su se, računajući pacijente od 0 do 12 godina, u 51 odsto slučajeva susretali sa infekcijama gornjih respiratornih organa, uključujući kašalj, u 22 odsto slučajeva sa alergijama, u 22 odsto slučajeva za akutnim bolovima u stomaku, u 17 odsto slučajeva sa otitisom, a u 15 odsto slučajeva sa grčevima kod novorođenčadi.

Čak 99 odsto lekara obuhvaćenih ovim istraživanjem preporučivalo je i propisivalo prirodne lekove (fitoterapiju, vitamine, minerale i suplemente ) svojim pedijatrijskim pacijentima. Kada je reč o propisivanju homeopatskih lekova, prednjačili su lekari iz Rusije (88 %), Bugarske (82 %) i Nemačke (79 %). Većina njih odlučila je da u praksu uvede fitopreparate i homeopatske lekove na osnovu ličnog iskustva i upotrebe.

Da ni mi ne zaostajemo za svetom svedoči činjenica da je još 2007. godine registrovan prvi kompleksni homeopatski lek "Influcid", nemačkog proizvođača „Deutsche Homeopatie Union“. „Influcid“ je kombinvani lek koji u sebi sadrži šest komponenti biljnog i mineralnog porekla obrađenih homeopatskom tehnologijom zbog čega je, kao mnogi drugi homeopatski lekovi, odobren za upotrebu u pedijatrijskoj populaciji.
Istraživanja ruskih naučnika pokazala su da „Influcid“ tablete blokiraju viruse u ćelijama epitela sluznice i sprečavaju dalje širenje virusne infekcije po telu. Zbog specifičnog mehanizma delovanja na organizam i visoke bezbednosti „Influcid“ se već godinama primenjuje kod blagih i umerenih siptoma virusne infekcije kod dece od treće godine i odraslih pacijenata. Isprobajte ga i vi.

Promo tekst
Foto: kelly-sikkema-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno