Alternativna medicina
14.11.2018.

Krajnici kod dece - kako da ih sačuvate

Krajnici kod dece

Babe su mnogo mudre žene i zato ih treba pažljivo slušati. Od njih svašta može da se nauči. Ima jedna, ne znate je, koja je do 85. bila zdrava ko dren, pa s lekarima nije imala posla dok nije počela da se žali na bol u abdomenu. Kad su joj rekli da ima kamenčić u žučnoj kesi, odmahnula je rukom i rekla „Da sam juče umrla ne bih znala da imam tu kesu, a kamoli kamenje u njoj“.
E, tako je i sa krajnicima. Dok ne naprave problem, ne znamo ni da postoje, a kamoli da su mnogo važni.

Šta su krajnici?

Krajnici su deo Valderejevog limfnog prstena u okviru kojeg se nalaze dva bočna krajnika i treći krajnik koji je smešten iza nosa. Do treće godine života najvažniju ulogu ima treći krajnik iako nije vidljiv golim okom. Od 3. do 6, 7. godine primat preuzimaju nepčani krajnici, koji su lako vidljivi kada dete zine. Treći krajnik polako počinje da se smanjuje, nestaje i retko je prisutan u odraslom dobu. Posle ovog perioda uloga krajnika počinje da opada i u pubertetu postaje zanemarljiva.

 

Zašto su krajnici kod dece važni?

Krajnici predstavljaju prvu imunološku odbranu od infekcija. Obično se dobro brane, ali se dešava da ih bakterije i virusi savladaju i onda gube sposobnost da obavljaju svoju primarnu ulogu. Tada se, osim gušobolje, visoke temperature, bolova u zglobovima i mišićima, javljaju i otoci limfnih čvorova na vratu, kijavica, otežano disanje na nos, loš san i slab apetit.
Tada se spontano nameće pitanje da li ih treba ukloniti ili sačuvati po svaku cenu, ali lekari, nažalost, nemaju jedinstven stav o tome.

 

Sačuvajte deci krajnike ako je moguće

Većina specijalista otorinolaringologije se zalaže za njihovo očuvanje dokle god postoji mogućnost da spreče razvoj i širenje makar jedne infekcije, ali i oni priznaju da hronično upaljeni krajnici ne služe ničemu, posebno ako uzrokuju komplikacije.

Kada se preporučuje operacija krajnika?


Operacija se obično preporučuje ako dete ima česte angine (više od tri puta godišnje tri godine zaredom, više od pet puta godišnje dve godine zaredom ili više od sedam puta u toku jedne godine, ako uvećani krajnici otežavaju disanje i gutanje i ako se dete noću guši, ako je potvrđeni kliconoša i ako ima neprijatan zadah iz usta, česte upale srednjeg uha i ako se utvrdi da su krajnici izvori žarišne infekcije.

Najidealnije je da se krajnici operišu između 4. i 10. godine. Operacija trećeg krajnika je rutinska, izvodi se u opštoj anesteziji, kratko traje i gotovo da nema komplikacija. Da bi dete bilo kandidat za operaciju ono mora da bude minimum mesec dana potpuno zdravo, da bi se izbegle ili na minimum svele postoperativne komplikacije. Dete obično izlazi iz bolnice istog dana, nekoliko sati nakon operacije, a oporavak podrazumeva i poseban režim ishrane. U početku postoperativnog toka hrana treba da bude tečna ili kašasta, i obavezno hladna. Toplo, kiselo, ljuto i slano se izbacuje, ali se zato preporučuje uzimanje sladoleda.

 

U prvih sedam dana oporavka savetuje se da se dete kloni većeg društva i bolesnih osoba pošto će biti veoma podložno infekcijama. Operacija će detetu doneti vidno olakšanje i rešiti probleme s grlom, nosem i ušima. Međutim, zbog anatomskog položaja trećeg krajnika tehnički je nemoguće odstraniti ga u potpunosti i uvek zaostanu manji delovi tkiva iz kojih može doći do ponovnog izrastanja krajnika.
Što se operacija ranije uradi, veća je verovatnoća da će se krajnik vratiti, a sa njim i sve pomenute tegobe. U svakom slučaju, odluku o tome da li krajnike operisati ili ne, treba prepustiti lekaru specijalisti.

Prirodni lek za očuvanje kod dece

Dok lekari većaju šta da rade s krajnicima vašeg deteta, vi isprobajte „Tonzilotren“, nemački prirodni lek koji više od 75 godina pomaže u slučaju angine i hroničnog tonzilitisa. On smanjuje upalu, otok i bol, vraća zaštitnu funkciju krajnika, smanjuje obim uvećanih krajnika, podstiče prečišćavanje gnojnih čepića, ublažava otok i zapaljenje limfnih čvorova, podstiče normalizaciju pokazatelja imunog sistema organizma u celini, ubrzava zarastanje oštećenih tkiva i sprečava ponovne angine.

Promo tekst
Foto: xavier-mouton-photographie-unsplash, vitolda-klein-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno