Alternativna medicina
17.09.2018.

Banana pojačava alergiju

Osobe koje pate od alergije na polen ambrozije često se žale na pogoršanje tegoba ukoliko su jele banane, dinje, med, krastavce i tikvice, jer ove namirnice sadrže proteine slične onima koji izazivaju alergiju. Ova pojava naziva se oralni alergijski sindrom.
– Proteini iz dinje, banana, krastavaca, meda I tikvica strukturno su slični proteinima iz ambrozije, tako da zbog toga možete imati istu blagu reakciju – objašnjava Brajan Martin, predsednik američkog Univerziteta za alergiju, astmu i imunologiju

Nakon uzimanja ovih namirnica u sirovom stanju može doći do svraba sluznice usta i grla, ali i otoka usta ili jezika. Reč je o „polen-hrana ukrštenoj alergijskoj reakciji“ ili oralnom alergijskom sindromu (OAS). OAS predstavlja oblik alergije na hranu povezan sa određenim sirovim voćem i povrćem, kao i orasima, pa čak i semenkama i začinama. Na sreću, u većini slučajeva alergijska reakcija može da se spreči termičkom obradom ovih namirnica.

Kod osoba koje imaju OAS imunološki sistem prepoznaje proteine nekog voća i povrća kao proteine polena i pokreće odbrambene mehanizme. Svrab, kijanje i neprijatnost su prvi simptomi.
– Prvo se javlja alergija na polen, koji u organizam dospeva kroz nos ili kroz usta, a potom se javljaju reakcije na hranu koja ima slične proteine. To znači da je alergija na hranu sekundarna u odnosu na polensku alergiju – ističe Martin I dodaje da je ova pojava sve češća i da pogađa sve vise odraslih i dece.
 

Ukoliko i vi ili vaše dete patite od alergija, probajte nemački homeopatski lek „Polinol“, prirodnog sastava koji mogu da koriste i mališani nakon treće godine. Da bi se suzbili simptomi polenske kijavice koji iritiraju i ometaju normalne životne aktivnosti „Polinol“ treba uzimati tri puta dnevno. Tablete se jednostavno otapaju u ustima, a deci možetei da ih rastvorite u kašičici vode. Za razliku od hemijskih lekova, koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek može da se uzima tokom cele sezone trajanja alergija (od marta do novembra).
„Polinol“ se kupuje bez recepta u svim apotekama širom Srbije.

Promo tekst
Foto:thehealthsite.com, momjunction.com, vitalrecord.tamhsc.edu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno