Alternativna medicina
30.07.2018.

Prizovite im san na oči

Kad dete reši da odloži odlazak u krevet upotrebiće svu svoju maštu i lukavstvo kako bi još malo posedelo u dnevnoj sobi, odgledalo još jedan crtać, odigralo još jednu igricu ili se još malo mazilo s mamom i tatom. Jedni plaču, druge boli stomak, treće žulja majica, četvrto se žali na grebuckanje u grlu, peto je ožednelo, a ima i onih koji ne mogu gladni u krevet iako su večerali pre pola sata... Ništa novo, svi su roditelji prošli kroz ovu fazu, a oni najmudriji su savladali trikove koji garantovano pomažu u uspavljivanju dece.

Da bi dete bez pobune odlazilo u krevet to za njega treba da bude prijatan događaj. Međutim, čak i tada ono može da pruža slab otpor jer mu se možda uopšte ne spava. Ukoliko se muči iz večeri u veče i ako se satima prevrće od trenutka kad ugasite svetlo, razmislite da li ste ga prerano poslali u krevet.
Ako pouzdano znate da će sutra biti kenjkavo i razdražljivo, jer se nije naspavalo, svako veče mu pročitajte priču, otpevajte uspavanku ili se malo ušuškajte kraj njega kako bi odlazak u krevet doživelo kao vaše zajedničko uživanje.

Malo dete ne zna da će se nakon sna probuditi revitalizovano, jer za njega spavati znači „ne biti“. Za njega je san crna rupa i stoga je razumljiva težnja da odloži ovaj odlazak u krevet. Zato je važno da u toku uspavljivanja i u toku noći ima uz sebe nešto što ga asocira na poznati svakodnevni život. Da se ono pita, to bi bila mama, a kako to nije moguće, od najranijeg detinjstva ga naučite da spava sa omiljenom plišanom igračkom. Ona će uvek biti tu i ulivaće mu sigurnost.

Sva deca vole priče za laku jer uživaju u maminom i tatinom glasu. Priča tu nije bitna, već vi i sam ritual, pa zato nemojte da se čudite ako vaš mališan svako veče traži istu priču, iste delove teksta ili određene citate. Za vas su to samo dosadna ponavljanja, ali za njega su deo rituala za koje se vezao kao i za igračku s kojom spava.
Objasnite detetu zli vukovi i veštice koji se pojavljuju u bajkama ne postoje i da samim tim ne mogu da mu naude.

Oko druge godine mnoga deca se suočavaju sa ružnim snovima, obično u drugoj polovini noći, pre svitanja, pa počinju da plaču u snu, a onda i nakon buđenja preživljavaju scene koje su ih uplašile. Nemojte brinuti previše jer je sve ovo normalno i dešava se svima. Samo budite pored njega dok „kriza“ ne prođe.
Ako se ovo često dešava ili ako vaše dete ne može da se uspava, nabavite mu „Dormikind“. Ovaj kompleksni homeopatski lek iz palete „Mama Natura“, koji se prodaje u svim apotekama u Srbiji, pomaže kod nesanice i uznemirenosti beba i dece do šeste godine života. Pomaže im da se uspavaju, rešava problem noćnog buđenja, nervoze i razdražljivosti usled nedostatka sna.

Promo tekst
Foto: kalinnsk.ru, cafemom.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno