Alternativna medicina
25.10.2013.

Pitanje zabrinute majke

Pitanje zabrinute majke
Da li uz pomoć floriterapije mogu da vratim mir u svoj dom?
Imam devojčicu od 12 godina koja dobija napad besa kada joj ne dozvolim da uradi ono sto želi. Recimo, nisam je pustila da izađe u park juče, i ona je besno plakala, udarala rukama po stolu, lupala vratima… Veoma mi je teško da izadjem s njom na kraj. Gubim strpljenje, imam želju da je istučem i nesrećna sam jer ne vidim način da zaustavim takvo ponašanje, sve sam probala! Kazne , više nežnosti, ignorisanje njenog ponašanja- ništa nije pomoglo.
Odgovor floriterapeuta Ružice Bogićević:
Bes je mešavina dve intenzivne negativne emocije:
- Intenzivnog nezadovoljstva nekim ili nečim
- Intenzivnog neprijateljstva
Osnovni razlog besa je niska tolerancija na frustraciju, tj.na situacije koje nam nisu po volji. Često je razlog besa doživljaj pretnje upućene nama i doživljaj ugroženosti i bespomoćnosti.
Napadom se branimo od osećanja ugroženosti našeg integriteta ili neke naše vrednosti.
U svim životnim dobima bes je frustrirajuće stanje, čiji efekti na telesno stanje su negativni. Od problema sa spavanjem i noćnih mora, preko teškoca sa varenjem hrane i pražnjenjem creva, napetosti mišica i nemogućnosti opuštanja.
Bes značajno uništava radne sposobnosti, te tako osobe sklone ovoj negativnoj emociji budu u prilici da se vrte u začaranom krugu nedostatka samopouzdanja, nezadovoljstva sobom i okolinom, i osećanja besa.
Postoji mogućnost da cvetne esencije pomognu u Vašem slučaju. Ono što bih iz ovog kratkog opisa, a bez neophodnog ozbiljnog razgovora mogla da preporučim za Vas kao majku su:
- Impatiens – da Vam pomogne da imate dovoljno strpljenja za svoje dete.
- Yellow Star Tulip- za saosećajno razumevanje sopstvenog deteta. Podstiče majčinsku sposobnost da oseti prava osećanja i potrebe svog deteta.
- Breskva- pomaže majkama da staranje o deci ne doživljavaju kao teret.
- Elm- za privremenu krizu samopouzdanja i jasan stav u majčinskoj ulozi.
Ono što se u mojoj praksi pokazalo kao efikasno za devojčice tog uzrasta su cvetne esencije:
- Chamomile- za vraćanje mira tokom emocionalne uznemirenosti.
- Snapdragon – za balansiranje neumesnih ekspresija besa, naročito kada se manifestuju kao svadjanje i verbalno maltretiranje.
- Grozdje- pomaže saradnju sa drugima tako što razvija strpljivost prema ograničenju drugih ljudi, čime razvija razumevanje za druge ljude. Smanjuje osećanje nepovezanosti sa drugim ljudima i doživljaj otudjenosti.
- Jagoda – za snažno i jako razvijanje samopouzdanja kod dece koja su nesigurna u sebe i svoje potencijale, kao i protiv preosetljivosti. 

slike:natasamiljanovic.wordpress.com,blic.rs,lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno