Alternativna medicina
23.07.2018.

Sunce jača imunitet

Da bi mogao uspešno da se suprotstavi svim zarazama, dečji imunitet mora da bude uravnotežen, ni prejak, ni preslab. Svako odstupanje od toga na kraju se završi čestim infekcijama ili alergijama s kojima se dete dotad nije suočavalo, pa bi valjalo da pametno iskoristite leto. Ishrana bogata svežim voćem i povrćem, plivanje, umereno sunčanje, aktivnosti koje deci mame osmehe, ali i homeopatija ojačaće odbrambene mehanizme, pa će vaši mališani dočekati jesen u top-formi.

Sveže voće i povrće obiluju vitaminom C i antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja. Borovnice, kajsije, breskve, šljive, maline i kupine sadrže sve nutritijente neophodne za pravilan razvoj dečjeg organizma, a kada je reč povrću, tu su paradajz, brokoli, šargarepa, crni i beli luk i, naravno, paprika. Deci treba ograničiti unos slatkiša, jer šećer deluje imunosupresivno, smanjuje broj leukocita i antitela, ali im se zato preporučuju takozvane dobre masnoće koje sadrže maslinovo ulje i morska riba. Sve ove zdrave namirnice treba rasporediti u tri glavna obroka i dve užine.

Stručnjaci se slažu da je za decu poželjno da savladaju plivanje u predškolskom dobu, jer ovaj sport jača imunitet i otpornost na virusne i bakterijske infekcije. Osim toga, plivanje popravlja tonus mišića i apetit, a uz to obezbeđuje bolji i kvalitetniji san.
Za decu je najbolje da plivaju na moru, a kako to u našim uslovima nije naročito realno, dobri su i bazen i jezero. Pored ovog bazičnog sporta, za jačanje imuniteta dobre su i druge aktivnosti na otvorenom – vožnja bicikla i rolera, trčanje...

Sunčanje je najbolji i najprirodniji način za optimizaciju nivoa vitamina D u krvi. On se iz kože apsorbuje u unutrašnjost organizma, za šta je potrebno oko 48 sati. Umereno sunčanje deci se preporučuje samo do 10 sati ujutru i nakon 17 sati popodne, ali i tada uz mere opreza i zaštite.
Deca tokom leta treba da nose šeširiće, naočare za sunce, odeću koja štiti od sunca, ali omogućava koži da diše. Takođe, preporučuje se i upotreba preparata za sunčanje sa visokom zaštitnim faktorom.

Osmeh je obeležje dobrog zdravlja i normalnog razvoja, zbog čega se oduvek verovalo da je smeh lek protiv bolesti. Zato se u mnogim zemljama sprovodi „komikoterapija“ – lekari-klovnovi zasmejavaju decu i tako doprinose lečenju nekih bolesti, oslobađaju ih straha i nepoverenja, pogotovo kada su duže hospitalizovana.
No, smeh je lekovit i bez „komikoterapije“ jer aktivira lučenje hormona sreće, aktivira mišiće, širi pluća i jača imunitet.

A ako želite dodatno da ojačate odbrambene snage detetovog organizma, nabavite „Immunokind“, kompleksni homeopatski  preparat u čiji sastav ulaze soli kalcijuma. Pored opšteg dejstva na jačanje imunog sistema povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, leči zapušen nos, kašalj i otežano disanje, smanjuje rizik od razvoja infekcija. „Immunokind“ povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, male dece, predškolaca i školaraca. Ovaj preparat iz bogate palete proizvoda "Mama Natura" može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom.

Promo tekst
Foto: savvymom.ca, jemswimschool.co, pinterest.com, publiclibrariesonline.org, savvymom.ca  

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno