Alternativna medicina
18.06.2018.

Da stomačić radi ko satić

Nema roditelja koji se ne pribojava odlaska na letovanje jer deca leti često pate od stomačnih tegoba koje uzrokuju promene u ishrani i kvalitetu vode za piće, bakterije unete kroz hranu, vodu ili zbog loših higijenskih uslova. Mučnina, povraćanje i dijareja nisu bolesti, već simptomi različitih stanja kao što su infekcije sistema za varenje, trovanje hranom ili putne bolesti, pa ih tako treba i tretirati – kao prolaznu tegobu.

Virusne infekcije su najčešći izazivači mučnine i povraćanja jer se prenose kapljično, kašljanjem i kijanjem, ali i prljavim rukama. Prvi znaci infekcije počinju iznenada, 12 do 24 sata od trenutka izloženosti virusu, a manifestuju se dijarejom, povraćanjem, bolovima u stomaku i mučninom, može da ih prati povišena temperatura i obično traju nekoliko dana. Ako se jave samo mučnina i povraćanje, one ne traju duže od 48 sati.

Bakterije spadaju u ređe uzročnike crevnih infekcija. U organizam dospevaju putem termički nedovoljno obrađene hrane ili namirnica koje nisu čuvane na adekvatan način. Posebno je važno voditi računa o spremanju i čuvanju hrane u letnjim mesecima, kada su temperature visoke, a namirnice podložnije kvarenju. Redovno pranje ruku može da spreči pojavu infekcije.
Na trovanje hranom valja posumnjati ukoliko se jave mučnina, povraćanje, dijareja ili opstipacija i bolovi u stomaku. Ukoliko dete često povraća, treba ga dodatno hidrirati, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost. Ukoliko dete ima dijareju, a uz to i povraća, obavezno potražite pomoć lekara.

Stomačne tegobe mogu da se jave i zbog promene režima ishrane. Prelazak sa majčinog mleka na adaptirano mleko, uvođenje čvrste hrane, promena režima ishrane, sve to kod male dece može da izazove niz tegoba kao što su nadutost i zatvor. Ove simptome mogu da imaju i starija deca, posebno ako pojedu veće količine brze hrane, slatkiša ili sladoleda. Opstipacija može da se javi i zbog neadekvatne ishrane, ako dete ne unosi dovoljno celuloze i tečnosti, pa bi valjalo voditi računa da dete tokom dana unosi dovoljnu količinu tečnosti, da se dovoljno kreće i da ima redovne obroke.

Da biste predupredili sve ove zdravstvene tegobe koje mogu da vam pokvare letovanje, sa sobom obavezno ponesite „Gastrokind“. Ovaj homeopatski lek odličan je za stomačne tegobe, bilo da je reč o nadimanju, zatvoru i putnoj mučnini, bilo da dete povraća ili ima dijareju.
„Gastrokind“ se otapa u ustima i apsorbuje kroz sluznicu, pa nema bojazni da će ga dete povratiti. Ovaj homeopatski lek registrovan je za bebe od prvog dana života i malu decu, a možete ga kupiti u apoteci bez recepta.

Promo tekst
Foto: pdemo.info, mamamia.com.au, economictimes.indiatimes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno