Alternativna medicina
15.05.2018.

Zašto cveta kada smeta

– Proleće bez padavina, sa vetrom i visokim temperaturama, kakvo je ovo, ne ide na ruku osobama koje pate od alergija, jer koncentracija polena drveća u vazduhu nekoliko puta premašuje granične vrednosti – kaže Mirjana Mitrović, rukovodilac Grupe za polen u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Neke osobe su alergične na polen drveća, neke na polene trava, a ima i onih čija alergija doživljava vrhunac u vreme cvetanja korova.
– Zato je važno na osnovu merenja, iskustva o samoj dinamici cvetanja biljke, kao i na osnovu meteorološke prognoze, dati upozorenje desetak dana pre nego što svaki polen pređe granične vrednosti. Poleni drveća su u punom cvetanju u martu, aprilu, a naročito početkom maja. Koncentracije mogu biti smanjene kada su pomenuti meseci kišoviti, jer padavine „spiraju“ vazduh od svih nečistoća, pa i od polenovih zrna – kaže Mirjana Mitrović.

Kada prestane cvetanje drveća, počinje cvetanje trava i tada se ponovo javljaju smetnje kod osoba koje reaguju na ovu vrstu alergenog polena.
– Polen trava smenjuje polen korovskih biljaka, to pre svega polen ambrozije. Granične vrednosti za polen drveća, trava i korova iznose 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, dok je za ambroziju granična vrednost 15 polenovih zrna po metru kubnom jer ono ima najveći alergeni potencijal od svih 24 alergenih polena koje pratimo – ističe Mitrovićeva.

Agencija za zaštitu životne sredine na svom portalu redovno izveštava o koncentraciji polena u vazduhu, a merenja sprovodi 24 časa dnevno na 26 mesta u Srbiji. Koncentracija alergenih polena u vazduhu meri se posebnim uređajima, takozvanim „klopkama” za polen. Jedno merno mesto pokriva teritoriju od 30 do 50 km u prečniku, pa jedan grad pokriva jedna „klopka“ – objašnjava Mirjana Mitrović i dodaje da „mace“ nisu polen. One su fina zaštita ploda topole i ne izazivaju hemijske reakcije u organizmu, već samo fizički iritiraju.

Osobe alergične na polene ne treba da se same ne leče, već uz lekarski nadzor. Samo pravo testiranje može da pokaže na koju je vrstu alergenog polena svaka osoba ponaosob alergična.
No, to ne važi za „Polinol“, homeopatski preparat kompanije „Alpen Pharma“. Ove tablete su prirodnog sastava, pa mogu bezbedno da se koriste u dužem vremenskom periodu. Otklanjaju simptome alergijske kijavice, ne izaziva pospanost, bilo da ih koristite samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

Foto: JillWellington-pixabay,vigerova-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno