Alternativna medicina
24.02.2018.

Negujte zubiće

Bez zdravih zuba nema pravilnog razvoja vilice, govora, žvakanja, a samim tim ni varenja, pa zato o kvalitetu i zdravlju zuba treba voditi računa od najranijeg detinjstva, od nicanja onih prvih, mlečnih. Zubi su kalcifikovani organi, koji se nalaze na početku digestivnog trakta, u usnoj duplji. Usađeni su u alveolarne nastavke gornje i donje vilice, u čašice. Na svakom zubu razlikuju se tri osnovna dela: kruna, vrat i koren. Zubi prvenstveno služe za žvakanje, ali i za govor i za sklad i simetriju lica.

Oblik zuba se razlikuje jer im je i namena različita. Sa sekutićma se hrana seče, očnjacima se kida, a pretkutnjaci i kutnjaci melju hranu. Po pravilu, mlečni zubi su manji od stalnih zuba kraćih kruna i belji su od stalnih. Mlečni zubi počinju da niču u sedmom, osmom mesecu, nekad ranije, nekad kasnije. Kod beba se prvo pojavljuju donji, a zatim i gornji centralni sekutići, a kasnije, od šestog do jedanaestog meseca, izbijaju bočni sekutići.

Kad koren zuba krene da raste, vrh zuba ne može lako da probije desni, što izaziva bolove, pojačano lučenje pljuvačke, a ponekad i dijareju i blago povišenu temperaturu. Na sreću, s nekoliko malih trikova možete olakšati svojoj bebi ovu neprijatnu i bolnu fazu. Poklonite joj više pažnje, dajte joj da pije više vode, jer se usled pojačanog lučenja pljuvačke iz organizma izbacuju znatne količine tečnosti, a od pomoći su i klasične glodalice, gelovi i homeoptski lek „Dentokind“.
Homeopatske tabletice „Dentokind“ iz asortimana "Mama Natura" rastvaraju se u kašičici vode i daju se bebi tri puta na dan. U sastav ovog preprata ulaze samo prirodne i pažljivo odabrane komponente koje olakšavaju i smanjuju sve tegobe koje prate nicanje prvih zubića

Prosečno dete oko prvog rođendana ima osam zubića. Nakon pauze, u uzrastu od jedanaest do osamnaest meseci, niču prvi donji kutnjaci, a potom i gornji. Između 15. i 22. meseca niču donji, a potom i gornji očnjaci, a poslednji mlečni zubići, petice, izbijaju između 19. i 30. meseca bebinog života. Sa tri godine dete bi trebalo da ima sve mlečne zube, ukupno 20. Ponekad se deca, ali to je izuzetno retko, rađaju sa jednim do dva zuba.

Mlečni zubi vremenom ispadaju, jedan po jedan, i na njihovom mestu niču stalni zubi kojih ima 32. Stalni zubi počinju da niču u šestoj godini. prvo molari, šesti u nizu, a zitim donji sekutići i gornji sekutići, koji smenjuju svoje mlečne prethodnike. Dete bi trebalo da ima sve mlečne zube u uzrastu od dve, tri godine, sve stalne do 12-13. godine, a umnjake sa 18. Kod devojčica nicanje zuba obično ide malo brže nego kod dečaka.

Kada niknu prvi zubići oni se peru vlažnom gazom, odsečnim pokretima od desni prema gornjoj ivici, svaki najmanje po pet puta sa obe strane. Od druge godine se preporučuje redovno korišćenje četkice za zube i dečje paste koja sadrži florid za jačanje zubne gleđi i sprečavanje karijesa. Minimalna doza je sasvim dovoljna, ali i bezbedna jer ako se dobro razmaže po vrhovima četkice, ne može da se proguta.
Ispod svakog mlečnog zuba se nalazi zametak stalnog. Ako se mlečni zubići ne leče, oni mogu da ugroze stalne zube koji se nalaze u procesu formiranja. Mlečni zubi čuvaju mesto za stalne i na taj način se obezbeđuju ravni zubi u starijem uzrastu.
Inače, dete treba voditi stomatologu najmanje dva puta godišnje.

Foto: abcbaby.com.au, abcbaby.com.au, adamsdentalnj.com, netdoctor.co.uk, groupon.com, parenting.firstcry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno