Alternativna medicina
08.10.2013.

Najinteresantnije metode i tehnike

Dečji sajt vam predstavlja najinteresantnije metode i tehnike tradicionalne i alternativne medicine. Naučite zašto su pijavice dobre za vaše zdravlje, kako joga može da vam pomogne da pobedite stres, šta je ci gong i još mnogo interesantnih stvari o prirodnim načinima lečenja.

Počinjemo sa lečenjem putem pijavica

10 pitanja o hirudoterapiji – lečenju pijavicama

Odgovara dr Natalia Gušlo Petrić, anesteziolog i hirudolog

Šta je hirudoterapija?

To je terapija pomoću pijavica. U svetu postoji više od 400 vrsta pijavica, a samo jedna je lekovita - hirudina medicinalis. Naziv pijavica na latinskom je hirudina, a na grčkom bdeline zato se terapija zove hirudoterapija (bdeloterapija).

Istorija upotrebe hirudine:

Prema istorijskim podacima, lečenje pijavicama počelo je pre

350 vekova u Indiji. U stvari, hirudoterapija je grana ajurvede. Prva pisana informacija kao o medicinskoj tehnici datira još iz doba faraona. Kleopatra je posle lečenja pijavicama ostvarila željenu

trudnoću i u zahvalnost hirudini naredila je da se na zidovima piramida oslikaju pijavice. Kineski imperatori koristili su pijavice da produže život i kao eliksir mladosti.

Gde se u svetu primenjuje ova metoda?

Primenjuje se širom sveta. U Rusiji postoji katedra za hirudoterapiju, koristi se u bolnicama i hirudocentrima. U Rusiji postoji više od 10.000 hirudologa. Pijavice su priznate u Nemačkoj, Francuskoj,Austriji, Americi... Od 1991. godine upisana je u registar lekova u Rusiji, 2000. godine u Evropi, od 2004. godine u Americi. U Rusiji se pijavica prodaje u apotekama na recept lekara.

Koji su efekti ovog tretmana?

Analgetički (smanjuje bol), snižava pritisak, antikoagulantni (razređuje krv), ojačava zidove krvnih sudova, povećava imunitet, smanjuje stres, napetost, smanjuje šećer u krvi, podmlađuje i revitalizuje organizam.

Kako pijavice „izvlače“ bolest iz našeg tela?

Organizam čoveka je kao cvet od krvnih sudova. Najčešće bolest se pojavljuje kada je u pitanju poremećena cirkulacija krvi u organizmu. Stres, spazam krvnih sudova dovodi do problema u organizmu. Prema najnovijim istraživanjima u molekularnoj biologiji, u organizmu čoveka je 1.000 puta više bakterija i parazita nego naših ćelija. Kada se krvotok uspori, mikroorganizmi počinju da „divljaju“. Pijavice ubrizgavaju svoje fermente, rastvaraju trombove i normalizuju krvotok organizma.

Kako izgleda terapija pijavicama?

Pijavica se stavlja na akupunkturne tačke, čakre, na bolna mesta. Ona ne leči samo nešto određeno, već utiče na ceo organizam. Često kada imamo migrenu, a koristimo tretman pijavicama, imamo i dodatne dobrobiti od tretmana, što se vidi, jer kosa na glavi postaje gušća i lice se podmlađuje. Posle tretmana čovek se oseća bolje, ima veći priliv životne energije, oseća se opuštenije. Tretman nije bolan a ujed pijavice je kao ujed komarca. Posle završenog tretmana pijavicase odmah uništava pred klijentom.

Kada se preporučuje?

Tretman pijavicama Međunarodna škola za hirudoterapiju preporučuje kod sledećih tegoba i stanja: problemi sa krvnim sudovima, migrena, endometrioza, sterilitet, povećan krvni pritisak, bolovi, prostatitis, problemi sa štitnom žlezdom, nesanica, hemoroidi, podmlađivanje...

Kako podmlađuje pijavica?

Pijavice mogu zameniti skalpel plastičnog hirurga. One sadrže fermente hijaluronidaza, koji stimulišu proizvodnju unutrašnje hijaluronske kiseline, kolagena, elastina, pojačavaju mikrocirkulaciju i limfnu drenažu, prokrvljenost kože i tako daju efekat liftinga. Već posle tri-četiri terapije vide se promene na koži, ona postaje čista, elastična, „zrači“ zdravlje. Pomažu u smanjivanju celulita, uklanjaju „narandžine kore“, kao i izbacivanju vode iz organizma. U stvari, one ne podmlađuju samo kožu, nego i sve unutrašnje organe, ceo organizam.

Kada se tretmani ne preporučuju?

Kod hemofilije i drugih bolesti krvi, ako je pritisak manji od 90 sa 60, kod anemija (hemoglobin niži od 100) i u trudnoći.

Kada se oseća poboljšanje?

Vrlo često već posle prvog tretmana, ako su u pitanju bolovi, stres, nesanica, problemi sa mokrenjem. Drugi dan posle tretmana smanjuju se negativni simptomi, menja se odnos prema stresu, čovek postaje pun pozitivne životne energije, što je i eksperimentalno dokazano. Često ljudi kažu: „Dobili smo volju za životom“.

 

slike:sveikata.it

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina