Alternativna medicina
18.10.2017.

Zdravlje na usta ulazi

Sezona prehlada traje već nedeljama, a uskoro će i grip, pa se valja dobro pripremiti za najezdu virusa koji će nas najlakše savladati ako nam je imunitet oslabljen. Osim vakcinacijom, s njima možemo da se borimo tradicionalnim narodnim lekovima. Oni su najčešće biljnog porekla i uvek su dobrodošli uz uobičajenu terapiju. I deci, kao i odraslima prijaju čajevi od belog sleza, ehinacee, kamilice, kao i med, eterična ulja i pire od bundeve.

Pire od bundeve
Oljuštite veliku bundevu, iseckajte je i skuvajte na pari. Zatim je sameljite u blenderu sve dok se semenke potpuno ne usitne, pa dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Ovo jelo je odlično za decu mlađu od pet godina. Pire od bundeve možete da pomešate sa samlevenom tikvicom. Jedna porcija od pola šolje tikvica sadrži približno polovinu dnevne doze vitamina C preporučene deci.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice pomoći će detetu da se odmori i opusti. Dajte mu po jednu šolju čaja dvaput dnevno.

Med i propolis kapi
Da biste poboljšali otpornost organizma detetu svakodnevno dajte po jednu kašičicu meda na dan. Možete da probate i sa propolis kapima koje se kapaju u sok ili vodu.

Ulje lavande i eukaliptusa
Da biste deci olakšali tegobe koje ih muče zbog zapušenih disajnih puteva, kapnite jednu kap eteričnog ulja lavande i jednu kap eteričnog ulja eukaliptusa na maramicu koju ćete im preko noći ostaviti ispod jastuka.

Beli slez
Beli slez se zbog svojih brojnih lekovitih sastojaka najčešće koristi za ublažavanje respiratornih tegoba, naročito kod kašlja. Osim toga, ova biljka jača imunološki i sistem i podjednako je dobra za bebe, decu i odrasle osobe. Deci se čaj i sirup od belog sleza daju samo nakon sa odobrenjem pedijatra.
Koren se najčešće koristi za lečenje upaljenih sinusa i zapušen nos kod bebica, a sprema se jednostavno: U 1 dl prokuvane i prohlađene vode stavite kašičicu što sitnije naseckanog korena belog sleza, poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Dodajte nekoliko kapi limunovog soka, mrvicu šećera, promešajte i dajte detetu da pije malo po malo.

Foto: pixabay, kidspot.com, tripsawy.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno