Alternativna medicina
07.10.2013.

Bombone protiv grlobolje

Bombone protiv grlobolje

Potrebno
1 ½ šolja vode
1/2 šolje soka od višanja (bez šećera – najbolje je da iscedite svež)
Čaj ili mešavina čajeva protiv gripe i prehlade po vašem izboru (bobice bazge, limun, listovi žalfije ili majčine dušice)
Koren đumbira, oguljen veličine od oko 7,5 cm
1/2 šolje meda
Šećer u prahu (protiv lepljenja, ali nije obavezno)

Priprema:
U velikoj posudi pomešajte vodu, sok, biljke i koren đumbira, pa sve to stavite na šporet da prokuva. Ostavite da krčka sve dok se količina tečnosti od oko 2 šolje smanji na 1/4 šolje (približno). Dobijeni čaj procedite i vratite u šerpicu. Na nižoj temperaturi zagrejavajte taj čaj u koji ste sada dodali i 1/2 šolje meda. Mešajte stalno, pazite da ne krene ključati naglo. Smesa će početi da peni i pojaviće se balončići. Mešajte stalno i kada temperatura na termometru za kuvanje, koji stavili u šerpu, dostigne 150C odmah sklonite sa šporeta. Ne smete dozvoliti da smesa zagori.
Čim ste skinuli smesu sa vatre, odmah je sipajte u kalupe ili u tepsiju koju ste obložili sa papirom za pečenje i posuli ga šećerom u prahu.
Kada se smesa u potpunosti ohladi i bombone stvrdnu, vadite ih kalupa, uvaljate u šećer u prahu (iako nije obavezno, važno je, jer će se bombone lepiti). Čuvajte ih u staklenoj i dobro poklopljenoj teglici.

 

slike:www.throathurtswheniswallow.net,www.entcenterslc.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno