Alternativna medicina
21.07.2017.

Putujte bez brige i mučnine

Dok deca ne napune dve godine i kad pređu 12. s njima se može putovati bez brige, mada i neki od njih umeju da iznenade pa da u sred vožnje zakukaju da im je muka. Ništa strašno, posebno kad uzmete u obzir da od kinetoze, kako se stručno naziva bolest kretanja, pati više od 50 odsto dece, žena u srednjim godinama i starih.

Kinetoza se javlja usled brzog kretanja autobusa ili automobila, ubrzavanja, usporavanja, naglog kočenja, a naročito prilikom skretanja u krivinama. Na sreću, ova tegoba ne traje dugo, ne ostavlja posledice, osim ružnog sećanja, i završava se kad i putovanje. A da vam ono ne bi preselo, pribegnite jednostavnim trikovima.

Zaboravite na mleko
Čak i ako vaše dete ne može da zamisli obrok bez mleka, čokoladnog mleka ili jogurta, na dan putovanja moraće da zaboravi na svoje omiljene napitke jer oni tokom vožnje mogu da izazovu mučninu, Ukoliko ste planirali da doručkujete pred put, biće vam dovoljno nekoliko slatkih keksića ili komad, dva hleba premazan džemom i nezaslađen čaj.

Grickajte suv keks
Glad tokom putovanja utolite suvim keksom, krekerima i grisinama jer sendviči, punjena peciva i lisnato testo nisu dobar izbor ni zbog mučnine ni zbog rizika od kvarenja i trovanja. Uostalom, ako vaše dete ili vi patite od kinetoze, sigurno vam neće biti do jela, a posebno do teških i obilnih obroka.

Pijte samo vodu i čaj
Tokom putovanja autobusom i automobilom ne preporučuje se konzumiranje zaslađenih sokova, gaziranih i energetskih napitaka, čak i ako nemate problema sa mučninom, Voda i nezaslađeni čaj odlično utoljavaju žeđ i ne iritiraju želudac, ali je važno da se uzimaju u malim gutljajima.

Probajte svež đumbir
Kašičica svežeg izrendanog đumbira razmućena u flašici vode ublažiće mučninu i kod dece i kod odraslih. Deca smeju da ga piju tek posle treće godine života.

Provetrite automobil
Bilo da u autu imate klimu ili ne, s vremena na vreme otvorite prozore da uđe malo svežeg vazduha. To će vam prijati daleko više od jelkica i osveživača, posebno onih slatkastog mirisa. Podrazumeva se da u toku vožnje nećete pušiti, ako ne zbog sebe, onda zbog dece, a pauze koristite da protegnete noge i udahnete svež vazduh, a ne da sedite u restoranima benzinskih pumpi.

Pevajte, ćaskajte, smejte se
Čak i ako vaše dete misli da će mu putovanje brže proći uz čitanje, crtanje, igranje video-igrica ili gledanje filma na tabletu, nemojte mu dozvoliti da to radi, jer to samo pojačava mučninu. Gledanje u u neku udaljenu tačku, daleko niz put, muzika u kojoj čitava porodica uživa, makar to bile i dečje pesmice, i pevanje na sav glas, razgovor i smeh ublažiće kinetozu.

 

 

HOMEOPATIJA NUDI REŠENJE
Homeopatski lek Gastrokind, pored toga što pomaže kod mučnine, povraćanja i dijareje izazvane virusnim infekcijama creva, pravo je rešenje i za bolest putovanja ili kretanja. Zbog širokog spektra tegoba koje ublažava, farmaceuti ga preporučuju kao neizostavni deo dečje putne apoteke. Tablete se deci daju na svaka dva sata tokom putovanja, a najviše šest tableta tokom jednog dana.
Gastrokind mogu da koriste deca svih uzrasta, ali i odrasli, a prodaje se bez recepta u svim apotekama u Srbiji.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno