Alternativna medicina
23.02.2017.

Koje namirnice omogućavaju bolju probavu?

Zatvor stolice kod dece nije ništa neobično i najčešće se može rešiti ishranom koja u sebi sadrži vlakna koja pomažu u dobroj probavi, pa prema tome i lakšem i redovnom pražnjenju creva.

Kod ozbiljnijih problema sa zatvorom svakako je potrebno potražiti pomoć lekara koji može prepisati određene lekove za podsticanje probave, ali ipak većina slučajeva se može rešiti promenom ishrane. Evo, koja hrana može pomoći. Potrudite se da ta hrana postane sastavni dio dnevnog i nedeljnog menija, pa će se ti problemi ređe događati ili će u potpunosti nestati.

Šljive – Sveže ili suve šljive definitivno su na prvom mestu kada je u pitanju podsticanje probave, jer sadrže sorbitol, prirodni laksativ i bogate su vlaknima.
Kruške – Bogate su vlaknima i većini dece ukusna, pa su zbog toga odlična namirnica za podsticanje probave.
Brokoli – Bogat je vlaknima, pa prema tome i znalajan za podsticanje probave. Najbolji je ako se kuva na pari, spremi u supu ili ispjednostavno malo proprži. 
Semenke lana – Osim što su bogate omega-3 masnim kiselinama, bogate se i vlaknima i mogu se jesti sirove, ali i kao dodatak jelima. Možete ih samleti i dodati u sirne namaze, salate, variva, supe, a cele posipati po pecivima i tako dalje.
Šargarepa – Bogata se u vlaknima, ali se mora jesti sirova, jer kuvanjem i ceđenjem soka će izgubiti vlakna.
Pasulj i grašak – Verojatno svi znate koliko je pasulj odličan za probavu. Možete ga spremiti na bilo koji način, jer neće izgubiti vlakna.
Breskve – Sveže ili suve, bogate su vlaknima. Najbolje ih je jesti s kožicom.
Kelj – Bogat je vlaknima, ali nije baš omiljen kod dece. Pokušajte ga spremiti u gustoj supi ili slično.
Smokve – Omekšavaju stolicu i bogate su vlaknima. Bolje delovanje imaju sveže smokve, ali nisu lože ni sušene.
Cele žitarice – Sve vrste celih žitarica bogate su vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima što je vrlo važno za zdravlje i razvoj dece, ali redovnu probavu.
Ananas – U sebi sadrži prirodni laksativ koji pomaže u crevima u probavi. Može se konzumirati u obliku prirodnog soka ili kao celo voće.
Papaja – Bogata je vlaknima i vitaminom A. Najbolje je jesti je s kožicom.
Kokice – Ovo će sigurno biti jedno od omiljene dečje hrane za podsticanje probave. Naime, kokice su bogate vlaknima, ali svakako se potrudite spremiti kokice kod kuće, da budu bez previše soli, masnoća i nepotrebnih aditiva.
Jogurt – Najbolji su oni obični s dodatkom probiotika, ali ako dete radije jede voćni jogurt i on će poslužiti.
Probiotici – Mogu se kupiti u apotekama kao dodatak ishrani.

foto: mojpedijatar.co.rs, Punkufer.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno