Alternativna medicina
02.09.2013.

Jabuke i borovnice smanjuju rizik od dijabetesa

Jabuke i borovnice smanjuju rizik od dijabetesa

Istraživači su otkrili da je konzumiranje voća poput borovnica, grožđa i jabuka značajno povezano sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Sa druge strane, ispijanje voćnih sokova povezano je sa povećanim rizikom od razvijanje dijabetesa, piše "British Medical Journal".

Ova studija je prva koja je obratila pažnju na uticaje različitih vrsta voća na rizik od dijabetesa.

"Iako se voće preporučuje kao mera prevencije dijabetesa, ranije studije su otkrile različite rezultate konzumacije voća. Naša otkrića dokazala su da određene vrste voća posebno dobro deluju u smanjenju rizika od dijabetesa", kaže profesor Ki Sun, iz američke bolnice "Brigham Women".

Istraživači su prikupili podatke od više od 187 hiljada osoba, u periodu od 1984. do 2008. godine. Više od 12 hiljada osoba razvilo je dijabetes tokom trajanja studije. Obratili su pažnju na ukupnu konzumaciju voća, kao i na pojedine vrste i njihove sokove.

Osobe koje su najmanje dva puta nedeljno jeli voće poput borovnica, grožđa i jabuka, smanjili su rizik od dijabetesa tipa 2 za 23 posto.

Zanimljivo je da se kod osoba koje su najmanje jednom sedmično konzumirale voćne sokove rizik od dijabetesa tipa 2 povećao za 21 posto.

Istraživači sada smatraju da su blagotvorni uticaji određenih vrsta voća, rezultat određenog sastojka i pokušavaju da dokažu svoju teoriju i otkriju sastojak.

izvor.B92.net

slike:cure.ba,bol.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina