Alternativna medicina
06.08.2016.

7 prirodnih lekova za opekotine od sunca

Ako lako izgorite na suncu, evo kako to možete da sprečite ili tretirate preparatima kao što su aloja, led, soda bikarbona, med...

ALOJA VERA
Jedan od najboljih lekova za opekotine od sunca je aloja vera, koja se i nalazi u većini gelova namenjenim za lečenje ovih opekotina. Ova biljka je atioksidant i sprečava da dođe do zapaljenja kože, pa se zbog toga primenjuje u ovim situacijama.

SIRĆE
Sirće, naročito jabukovo, već je poznato kao kućni lek protiv opekotina. Da li zaista pomaže? Stručnjaci kažu da je sasvim moguće da je sirće efikasno, jer ono ima antiseptičko, lekovito dejstvo i hladi kožu.

LED
Potpuno logično, led i hladan tuš dobri su za kožu izgorelu na suncu. Iako neki misle da bi topla voda takođe mogla da pomogne da se što više toplote oslobodi iz kože, naučnici to negiraju.

SODA BIKARBONA
Još uvek nema istraživanja koje bi to potvrdilo, ali stručnjaci tvrde da je u ovoj borbi efikasna i soda bikarbona. Osim što je lekovita u ovom slučaju, ona će pomoći i sa svrabom kod opekotina od sunca. Najbolje je, preporučuju stručnjaci, da sodu izmešate sa vodom, a onda da je vatom nanesete na oštećene delove kože.

MED
Med je već poznat kao lek za različite bolesti, a dobar je i u lečenju opekotina, kažu stručnjaci. On ima antibakterijsko dejstvo, a mnoge studije su pokazale da je koristan i za zaceljivanje rana. Zato će med na oštećenim delovima kože pomoći da se ona "oporavi".

PARADAJZ
Paradajz itekako može da ublaži opekotine. Nauka još uvek nema dokaza za ovakvo dejstvo paradajza, ali naučnici kažu da može da pomogne u prevenciji jer sadrži likopen koji štiti od UV zračenja.

OVSENA KAŠA
Ovsena kaša je jedan od najstarijih domaćih lekova za opekotine od sunca. I naučno je dokazano da ovas sprečava da se koža na suncu upali, kao i da ublažava bol ukoliko na koži već postoje opekotine.

foto: articles.mercola.com, confusedsandals.com, eraorganics.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno