Alternativna medicina
14.07.2016.

Cake koje pomažu da dete brže zaspi

Iskusni roditelji znaju da postoje cake koje vam mogu pomoći u vašoj nameri da dete stavite u krevet na vreme i mirno prespavate noć.

Rituali za laku noć
Odlazak u krevet deca vide kao odvajanje od roditelja i samim tim ga uopšte ne vole. Potrebno je da napravite određeni rutal i tako pretvorite ovaj momenat u prijatan događaj.

Pre svega, imajte na umu da je izvesna doza otpora pri odlasku na spavanje sasvim normalna. Ponekad je čak dobro i da odložite trenutak za laku noć jer je moguće da se detetu uopšte ne spava.

Možete da namestite sobu i krevet najprijatnije moguće, sa posteljinom i pidžamom u boji, lutkama, malenom uključenom lampom: sve to može doprineti u građenju gnezdašca u koje je prijatno skloniti se tokom noći. Kad se vaše dete nađe ispod pokrivača, pročitajte mu neku lepu priču, otpevajte uspavanku ili se malo poigrajte sa njim. Učinite sve kako bi usvojio ideju svog kreveta kao nešto prijatno.

I naravno, budite realistični kad određujete vreme odlaska u krevet. Sigurno biste voleli da je već u sedam u krevetu, ali ako vaše dete ne smiruje još sat vremena nakon vremena određenog za spavanje, sve ukazuje na to da trenutak ušuškavanja treba pomeriti za malo kasnije.Dozvolite mu da u krevet ide sa plišanom igračkom

Već malo pre druge godine mnoga deca imaju potrebu da se sklupčaju sa nekom mekanom plišanom igračkom ili da se pak pozdrave sa svakom svojom igračkom ponaosob pre spavanja. Koliko god jedva čekate da ga na kraju dana smestite u krevet i odmorite se, morate biti strpljivi. Za tako malo dete san je nešto mučno: ono ne zna da će zaspati i ponovo se probuditi, za njega “spavati” znači „ne biti“. Ono ne zna da li će ujutru opet naći svoju mamu i igračke, za njega je san skok u crnu rupu i stoga je razumljiva težnja da odloži ovaj trenutak.

Mnoga deca ne mogu da zaspe ili padnu u očaj ukoliko izgube voljeni predmet. Ako opazite da se vaše dete vezalo za neki prekrivač ili igračku obavezno obezbedite „duplikat“ i sakrijte ga za slučaj da se original izgubi ili da ga morate baciti: izbećićete tako mnogo plakanja.

Priče za laku noć

Priče za laku noć su sastavni deo mnogih večernjih rituala, zajedno sa cucom ili plišanim medom. Sva deca ih vole jer tako uživaju uljuljkani glasom roditelja koji priča njihovu omiljenu priču. I nemojte se čuditi ako vaš mališan bude tražio od vas da mu veče za veče čitate istu priču, ponavljate određeno mesto u priči ili određeni usklik koji ga zasmejava. Za vas su to samo dosadna ponavljanja, ali su za njega deo „rituala“: i teško vama ako ih izmenite ili preskočite! Vezao se za njih isto kao i za lutku koju nosi u krevet.

Da li strašila, zli vukovi i veštice koji se pojavljuju u bajkama mogu da ostave prejak utisak na dete? Mogu da ga uplaše, ali obično nisu uzrok noćnih košmara i mora jer dete veruje da će mama, tata, baka ili deka uvek da ga uzmu u zaštitu. Objasnite detetu da ti likovi ne postoje u stvarnom životu i pazite da ne koristite zle likove iz bajki u pretnjama svom detetu u stavrnom životu. Zle veštice i vukovi ne služe kao pomoć u ubeđivanju deteta da pojede sve iz tanjra: brzo će shvatiti vašu prevaru i više vam neće verovati. Čak ni kada mu čitate priču.

Ako je dete ružno sanjalo
Oko druge godine se često može desiti da dete ružno sanja i da se uplaši. Obično se to dešava u drugoj polovini noći, pre svitanja: dete se žali ili počinje da plače u snu, a čak i kada se probudi nastavlja da preživljava scenu koja ga je uplašila i teškom mukom se može smiriti. Ponekad se toliko preplaši da se boji da zaspi ponovo.

Nemojte brinuti previše jer je sve ovo normalno.

Evo kako da pomognete detetu:

Pokušajte da ga umirite i ostanite uz njega dok ponovo ne zaspi.
Nemojte mu pokazati da ste se i vi uplašili: ukoliko mu blago kažete da je to bio samo ružan san i da nema čega da se plaši, smiriće se i verovatno ponovo zaspati bez problema.

Umanjite mu strah, ako vam ispriča svoj san,nemojte ga zadirkivati iako kaže da je video zmaja pred vratima.

Objasnite mu da to nije istina i da se u snu pojavljuju stvari koje ne postoje. Uvek pokažite detetu da ga shvatate ozbiljno jer su za njega te stvari bitne.
Ostavite uključenu malu lampu, naročito ukoliko su noćna buđenja česta i stavite mu u krevetić omiljenu igračku ili predmet koji će ga umiriti.

Šta ako dete ima „noći strah“?

Postoji i drugi poremećaj tokom noći takozvani „noći strah“: dete se budi tokom prvih sati sna, plače i vrišti, pogleda uperenog u jednu tačku i čini se kao da ne prepoznaje roditelje. Kriza može potrajati 15-20 minuta posle čega zaspi i ujutru se ne seća ničega. Ova vrsta fenomena mnogo zabrinjava sve majke, ali ne znači ništa posebno: to je jedan poremećaj, u suštini, jako čest koji potpuno isčezne sa nekih dvanaest godina. Nemojte da budite dete tokom ove male krize, ali obavezno ustanite uz njega dok ona ne prođe.

Da li ste znali…

Normalan režim spavanja i budnosti varira u zavisnosti od uzrasta deteta.

• Novorodjenčad spavaju 16-20 sati u toku dna a ciklusi sna i budnog stanja se smenjuju individualno od bebe do bebe ali su vezani za osećaj gladi.

• Deca od 1. do 12. meseca obično imaju potrebu za spavanjem 13-15 sati u toku dana.

• U periodu od 1.do 3. godine smanjuje se period i broj epizoda spavanja u toku dana a produžava noćni san. Dete je sve više zainteresovano za svet koji ga okružuje i u ovo periodu većina dece 12 sati provodi u budnom stanju, a 12 sati spava.

• Deci predškolskog uzrasta, od 3 do 6 godina starosti je potrebno 12 sati kvalitetnog sna za normalno funkcionisanje i razvoj. Do kraja ovog perioda se gubi navika spavanja u toku dana a učvršćuje noćni san.

Najlakši način da uspostavite zdrav ciklus spavanja kod svoje bebe je poštujete ritam (uvek u isto vreme) i uvedete male rituale pred spavanje (npr: kupanje, oblačenje pidzame, hranjenje, ispričajte mu priču ili pustite neku mirnu, deciju muziku…). Vremenom će se dete samo navići da posle toga sledi miran i siguran san.

Dormikind ima rešenje

U apotekama u Srbiji u slobodnoj prodaji nalazi se Dormikind, kompleksni homeopatski lek namenjen za olašanje tegoba nesanice i uznemirenosti kod beba i dece. Mogu da ga koriste deca od rođenja do šeste godine života koja imaju problem da zaspe, često se noću bude, nervozna su i razdražljiva usled nedostatka sna.

Više o proizvodu možete pogledati OVDE. 

foto: unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno