Alternativna medicina
12.07.2016.

Kako da ublažite burnu reakciju na ujed komaraca?

Iako je ubod komarca u većini slučajeva bezazlen, izaziva iritantan svrab koji ne prestaje. Kada ujedu, komarci za sobom ostavljaju pljuvačku koja sadrži protein zbog koga naše telo budi imuni sistem i otpušta histamin, hemijsku supstancu koja izaziva reakciju - crvenilo i svrab. Na sreću, postoje i prirodni preparati koji smiruju crvenilo i svrab.

Troprocentna borna kiselina
Za malu decu koja imaju burne reakcije najbolje je primeniti troprocentnu bornu kiselinu. Obično se koristi kao obloga tokom 20 minuta. Smanjuje crvenilo i otok i ima antiseptično dejstvo. Kod alergija na ubod uvek se kombinuje sa kortikosteroidnim kremom.

Jabukovo sirće
Umočite vatu u jabukovo sirće i prislonite na mesto ujeda. Vatu zalepite flasterom i ostavite da deluje. Iako će na početku peći, jabukovo sirće veoma često pomaže da svrab nestane.

Aloja vera
Može da pomogne i preparat od aloje. Iako je najprirodniji način samo biljkom protrljati mesto uboda, poslužiće i gelovi od aloje iz apoteke.

Soda bikarbona
I tapkanje sode bikarbone na mesto uboda smanjuje upalu i svrab, samo treba paziti da koža ne bude previše iritirana od češanja.

Kora od banane
Kao prva pomoć može da posluži i unutrašnja strana kore banane utrljana na mesto svraba, zatim limun koji ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je zato delotvoran u slučaju svraba. Važno je samo da se mesta koja tretirate na ovaj način ne izlažu odmah suncu.

Med
Med deluje kao prirodni antibiotik, pa se preporučuje da se malo meda utrlja na kritično mesto.

Led
I kockica leda ako se protrlja na koži smanjuje otok i crvenilo, i blokira histamin da uđe dublje pod kožu.

Bosiljak
Aromatično lišće bosiljka sadrži kamfor i timol - dve komponente koje smanjuju svrab. List možete direktno staviti na ujed ili ih možete samleti i staviti na oštećeno mesto.

Kada treba potražiti pomoć lekara

Iako su alergijske reakcije na ubod komarca retke, one mogu da budu izrazito burne, takozvane urtikarijalne reakcije. Tada su crvenilo i otok na mestu uboda veoma izraženi. Naročito lako otiču očni kapci i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Burna alergijska reakcija može da se ispolji i ubrzanim disanjem, kašljem i malaksalošću. Osobe alergične na ubod komarca moraju potražiti pomoć lekara, jer navedene metode često nisu dovoljne da zaustave burnu reakciju.

Reagujte odmah, češanje možda dovede do infekcije

Češanje može da dovede do unošenja mikroorganizama preko mesta gde je koža oštećena i do razvoja sekundarne infekcije, koja je najčešće izazvana stafilokoknim bakterijama ili herpes virusom. Da bi se predupredila ova virusna erupcija, roditelji treba da vode računa da dete čija je koža oštećena ne bude u kontaktu sa osobom koja ima herpes simpleks infekciju, a to je najčešće groznica na usni.

foto: rd.com, dnevni.rs, lifeboxtoday.com, vijesti.me, homesogood.com, beependent.wordpress.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina