Alternativna medicina
01.03.2016.

Kako nam priroda može pomoći u borbi sa sinuzitisom

promo tekst

Sinusitis je zapaljenje sluzokože paranazalnih šupljina zbog neadekvatne drenaže usled opstrukcije ulaza, infekcije ili alergije.

Simptomi akutnog sinusitisa su zapušen nos, pojačana sekrecija, osećaj pritiska i bol u zahvaćenom sinusu, glavobolja, povišena temperatura. Jedan od glavnih problema kod zapušenog nosa je to što moramo da dišemo na usta. To znači da u naša pluća počinje da prodire nezagrejan i suv vazduh. Nos je bukvalno naš “klima uređaj“, bez obzira na to da li je spoljna temperatura minus 10 ili plus 30 stepeni, ovaj organ obezbeđuje plućima vazduh sa temperaturom od 36 stepeni, što je idealno za zdravlje našeg tela. Pri disanju na usta, pluća dobijaju signal da vazduh nije dovoljno zagrejan ili prečišćen pa mu ne dozvoljavaju dalji prolaz, da bi se zaštitila od oštećenja. 

Ova nedovoljna količina vazduha je manja od potrebnog kiseonik. Upravo nedostatak kiseonika usporava i rad našeg mozga, a naročito prednjeg dela koji je odgovoran za našu koncentraciju. Bitno je shvatiti da su svi ovi procesi rezultat lošeg rada nosa upravo zbog opstrukcije koju treba brzo izlečiti da bi se povratilo dobro stanje organizma.

Srećom, postoje i prirodni lekovi koji mogu da nam pomognu u ublažavanju upale sinusa, ali i da smanje rizik od njenog ponovnog javljanja.

Pomorandža
Pomorandže predstavljaju odličan izvor vitamina C, koji ublažava začepljenost nosa i pomaže u pročišćavanju sinusa. Udisanje mirisa narandže takođe će pomoći u čišćenju sinusa. Istraživanja su pokazala da ćete, ako svakodnevno jedete narandže, znatno smanjiti rizik od nastanka upale sinusa, što je pravi izazov za osobe koje su najmanje jednom patile od upale sinusa.

Beli luk
Beli luk ima odlična antibakterijska i antimikotična svojstva, tako da će efikasno ublažiti upalu sinusa izazvanu bakterijskom ili gljivičnom infekcijom.

Alicin, sastojak koji belom luku daje prepoznatljiv miris, ima antibiotsko delovanje, zbog čega je vrlo delotvoran u lečenju ovog neprijatnog oboljenja.

Kopriva
Kopriva ublažava simptome upale sinusa, uključujući nadraženost očiju i svrab nosa. Ova korovska biljka, ako se uzima kao čaj ili tinktura, podstiče rad imunološkog sistema, koji će se efikasnije boriti protiv infekcije sinusa. Takođe, podstaći će da se iz sinusa oslobađa sluz, koja je glavni uzročnik nepodnošljivog bola.

Sirup od rena, cikorije i đumbira
Potrebno je:

100 g korena rena
40 g cikorije
40 g đumbirovog korena
2 kesice cimeta
Priprema
Koren rena, đumbirov koren i cikoriju sameljite u mašinici za meso pa toj smesi dodajte cimet. Stavite u staklenu teglu i dobro zatvorite. Držite na sobnoj temperaturi 10 dana. Jednom do dva puta dnevno promućkajte.
Upotreba
Pet dana uzastopno svako jutro uzimajte po jednu kašičicu pre doručka.

Obloga za upaljene sinuse
Potrebno je:

Koren rena
Vinsko sirće
Priprema
Narendajte ren i stavite u staklenu teglu. Zatim teglu napunite vinskim sirćetom i dobro zatvorite. Držite na sobnoj temperaturi 10 dana. Jednom do dva puta dnevno promućkajte.
Upotreba
Više puta u toku dana udišite po pet min ovu tečnost.

Kapi od morske soli
Potrebno je:

Nerafinisana morska so
Destilovana voda

Priprema
Morsku so rastopite u destilovanoj vodi i sipajte u prskalicu za nos.
Upotreba

Više puta u toku dana uprskavajte u nos.

Čaj od zove
Čaj od zove je bogat vitaminima grupe B, koji vraćaju energiju. 3-4 g zove ubaciti u šolju proključale vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procediti. Piti po jednu šolju ujutro i uveče. Takođe su delotvorne i esencije eukaliptusa i mente.

Homeopatski lekovi
Od lekova koji su spravljeni od biljaka i minerala na našem tržištu se izdvojio Cinnabsin koji smiruje upalu nosne sluznice, smanjuje otok nosne sluznice, uspostavlja normalno disanje kroz nos i jača imuni sistem. Pogodan je za dugotrajnu upotrebu i kod dece i kod odraslih.

Cinnabsin® se već više od 50 godina koristi za lečenje kijavice i upale sinusa. Osnovna karakteristika leka Cinnabsin® je višestruko delovanje, koje ga čini različitim od kapi za nos, koje ponovo uspostavljaju nosno disanje, izazivajući pri tome sužavanje krvnih sudova i narušavanje prirodnog mehanizma čišćenja sluzokože nosa.

Cinnabsin® ne samo da bezbedno vraća nosno disanje, uklanjajući otok sluzokože nosa i paranazalnih sinusa, već i razmekšava gustu sluz, olakšava njeno izlučivanje, normalizujući prirodni mehanizam čišćenja sluzokože nosa i paranazalnih sinusa. Još jedna važna vrlina Cinnabsina® je sposobnost da podigne sopstvene odbrambene snage organizma, što ubrzava oporavak i sprečava da akutni proces preraste u hronični.

Više o preparatu možete pogledati OVDE. 

foto: https://unsplash.com/

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno