Alternativna medicina
30.07.2013.

Kako ublažiti letnju vrućinu pomoću tehnika joge

Kako ublažiti letnju vrućinu pomoću tehnika joge

Jogičke tehnike disanja su se pokazale veoma efikasne kod letnjih vrućina. Jogiji su bili u neposrednom kontaktu sa prirodom i dozvoljavali su da ih ona podučava. Kada pogledamo neke životinje primetićemo kako se one spašavaju od letnje žege, psi na primer, ili ptice. Tako se i u jogi, kada su velike  vrućine, mada je to iznimno (jer se uglavnom diše samo kroz nos), koriste tehnike disanja na usta. Ako imamo tu srecu da smo u prirodi gde smo okruženi negativno naelektrisanim jonima, onda ćemo imati pun benefit od ovih tehnika. Opisaćemo dve tehnike u jogi poznate kao: Šitali i Sitkari.
Šitali, što znači- rashlađujući dah, se izvodi u sedećem položaju prekrštenih nogu, zatvorenih očiju. Malo isplazimo jezik i urolamo ga kao mladi list i oko njega obavijemo svoje usne, tako da deo urolanog jezika viri napolje. Polako udišemo, na usta, preko jezika, produžavajući udah koliko nam je to ugodno i kada smo udahnuli, uvučemo jezik, napravimo prirodnu pauzu sekundu-dve dok pažnju na kratko održavamo u tačci između obrva i zatim mirno i polako izdahnemo kroz nos. Pri sledećem ciklusu ponovo ispružamo urolan jezik i uz zvuk šuštanja usisavamo polako vazduh preko vlažnog jezika u pluća. Zastanemo na kratko, a zatim sledi lagan opuštajući, produženi izdah kroz nos. Uradite 9 ciklusa. Vremenom produžavajte broj ciklusa do 15 rundi. Ovu vežbu treba izbegavati u zagađenom okruženju i u prostorijama gde su uključeni klima uređeji. Ova tehnika ne samo da rashlađuje čitav telesni sistem, već smiruje i um.
Sitkari, u prevodu - siktanje, se izvodi tako što blago sastavimo zube (ne stežemo vilicu) i otvorimo usta. Mirno i produženo udišemo  kroz sastavljene zube i kada smo udahnuli zatvaramo usta, na kratko napravimo prirodnu pauzu, usmeravajući pažnju na prostor između obrva, a zatim mirno izdahnemo kroz nos. Ponovimo 9 ciklusa. Kao i gornja vežba i ova tehnika ne samo da rashlađuje telo, već smiruje i um. Ne teba je izvoditi u zagađenom okruženju.
Dva puta dnevno (ujutru i uveče), se preporučuju tehnike duboke jogičke relaksacije-joga nidra.
Vidya Yoga škola svake godine organizuje letnju školu joge u Poreču, gde se ove, kao i mnoge druge tehnike joge praktikuju pored mora.
Svakako da letnjem periodu, treba prilagoditi i ishranu. Prema Ayurvedi (drevnoj indijskoj tradicionalnoj medicini),treba konzumirati gorka, slatka i opora pića. Uveče masirati stopala kokosovim uljem i na čelo utrljavati esenciajlno ulje sandala.

Dragan Lončar-učitelj joge
 

slike izvor:nadlanu.com, vesti.rs, kolektiva.rs


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina