Alternativna medicina
30.07.2013.

Napravite sami mirise kojima ćete se rešiti muva i komaraca

Napravite sami mirise kojima ćete se rešiti muva i komaraca

Muve i komarci ne vole određene bilje, zato uz pomoć zdravih i mirisnih biljaka osvežite prostor i rešite se napasnika.

Ruzmarin i lovor

Pomešajte nekoliko grančica ruzmarina i nekoliko suvih listova lovora. Izmrvite ih i stavite u ukrasne činije.
Činije stavite u kuhinju pored kante za smeće, u dnevni boravak ili gde god vam se skupljaju muve. Ovo bilje ima intenzivan miris koji vi nećete mnogo osetiti, a koji osvežava prostor i tera mušice.

Menta

Pomešajte šoljicu vode i 25 kapi eteričnog ulja mente. Mešavinu stavite u bočicu s prskalicom i pošpricajte prostoriju kad god se setite.
Menta ima vrlo nežan i ugodan miris koji deluje pozitivno na disajne puteve, a koji muve nikako ne vole.

Lavanda

Oko kuće, na prozor ili na balkon u vaze zasadite nekoliko biljaka lavande. Lavanda se vrlo lako održava, ima prijatan miris, prekrasan je ukras, a što je najvažnije vrlo uspešno tera muve, komarce i ostale dosadne insekte.
Lavandu možete upotrebiti i kao mentu, a sve što vam je potrebno je malo vode i nekoliko kapi eteričnog ulja ove lekovite biljke.

Ruzmarin

Ova začinska biljka se već vekovima koristi protiv komaraca. Ruzmarin je mediteranska biljka koja voli toplo, suvo vreme i zemlju koja ne zadržava vodu. U hladnijoj klimi mora da se uzgaja u tegli. Ako vam ruzmarin ne uspeva, kupite njegovo esencijalno ulje i pomešajte četiri kapi sa jednom šoljom maslinovog ulja. Držite na hladnom i suvom mestu. Kada govorimo o prirodnim sredstvima za odbijanje komaraca, imate dobar razlog da posadite ovu biljku u svoje dvorište. To je jeftin i privlačan način da poboljšate izgled svog dvorišta, a istovremeno je i odlično sredstvo za odbijanje komaraca.

Citronela

je najčešći sastojak sredstava koja se koriste u borbi protiv komaraca i mušica. Citronela je karakteristčnog mirisa pa na izvestan način maskira ostale mirise i tako otežava insektima da vas nađu. Citronela je u stvari vrsta trave, pa kao takva nije zahtevna. Kupite gotovu biljku i posadite je u veću saksiju. Izaberite jednu od ove dve vrste Cybopogon nardus ili Citronella winterianus. Vrlo je dekorativna a pomoći će vam da tokom leta u svojoj blizini nemate ni komaraca ni mušica.
 

slike: femina.rs,barkun.rs, canellatour.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno