Alternativna medicina
28.07.2015.

Domaći lekovi za opekotine od sunca

Pojedini ljudi veoma lako mogu da izgore na suncu pa iako se strogo pridržavaju preporuka lekara, ipak izgore. U potrazi za najdelotvornijim rešenjem protiv opekotina evo liste lekova koji mogu da ublaže tegobe.

 Aloja vera
Jedan od najboljih lekova za opekotine od sunca je aloja vera, koja se i nalazi u većini gelova namenjenim za lečenje ovih opekotina. Aloja vera umiruje crvenilo i upale nakon sunčanja Poznato je da hidrira, umiruje i hladi kožu.

Jabukovo sirće
Sirće, naročito jabukovo, već je poznato kao kućni lek protiv opekotina. Smatra se da ima antiseptičko, lekovito dejstvo i hladi kožu izvlačeći toplotu.

Led i hladan tuš
Potpuno logično, led i hladan tuš dobri su za kožu izgorelu na suncu. Led nikako ne stavljati direktno na kožu već umotati u peškir pa tako prisloniti da izvuče toplotu.

Soda bikarbona
Soda bikarbona i voda u kombinaciji mogu da pomognu kod opekotina od sunca. Napravi se pasta koja se stavlja na obolelo mesto. .

Pena za brijanje
Iako čudno zvuči i nije baš u potpunosti prirodni lek, u borbi sa opekotinama od sunca može da pomogne i pena za brijanje,koja sadrži mentol, pa na taj način hladi kožu i umanjuje bol. Ne treba je utrljavati već samo naneti na obolelo mesto.

Mleko i jogurt
Hladno obično ili kiselo mleko i jogurt ublažiće bol i svrab. Idealno je da mlekom umočite peškir i stavite ga na obolelo mesto.

Čudesni med
Med je već poznat kao lek za različite bolesti, a dobar je i u lečenju opekotina, kažu stručnjaci. On ima antibakterijsko dejstvo, a mnoge studije su pokazale da je koristan i za zaceljivanje rana. Zato će med na oštećenim delovima kože pomoći da se ona "oporavi".

Ovsena kaša
Ovsena kaša je jedan od najstarijih domaćih lekova za opekotine od sunca. Ublažiće peckanje i iritacije. Može se pomešati sa medom i mlekom i naneti na bolno mesto.

foto: bermix-studio unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno