Alternativna medicina
28.07.2015.

Domaći lekovi za opekotine od sunca

Aloja vera
Jedan od najboljih lekova za opekotine od sunca je aloja vera, koja se i nalazi u većini gelova namenjenim za lečenje ovih opekotina. Ova biljka je atioksidant i sprečava da dođe do zapaljenja kože, pa se zbog toga primenjuje u ovim situacijama.

Jabukovo sirće
Sirće, naročito jabukovo, već je poznato kao kućni lek protiv opekotina. Da li zaista pomaže? Stručnjaci kažu da je sasvim moguće da je sirće efikasno, jer ono ima antiseptičko, lekovito dejstvo i hladi kožu.

Led i hladan tuš
Potpuno logično, led i hladan tuš dobri su za kožu izgorelu na suncu. Iako neki misle da bi topla voda takođe mogla da pomogne da se što više toplote oslobodi iz kože, naučnici to negiraju.

Soda bikarbona
Još uvek nema istraživanja koje bi to potvrdilo, ali stručnjaci tvrde da je u ovoj borbi efikasna i soda bikarbona. Osim što je lekovita u ovom slučaju, ona će pomoći i sa svrabom kod opekotina od sunca.  Najbolje je, preporučuju stručnjaci, da sodu izmešate sa vodom, a onda da je vatom nanesete na oštećene delove kože.

Pena za brijanje
Iako čudno zvuči i nije baš u potpunosti prirodni lek, u borbi sa opekotinama od sunca može da pomogne i pena za brijanje. Većina ovih proizvoda sadrži i mentol, pa na taj način hladi kožu i umanjuje bol.

Mleko i jogurt
Čaša hladnog mleka uvek je osvežavajuća, ali ono je jednako dobro i za kožu sa opekotinama. Ublažiće bol i svrab, a umesto mleka, na delove tela sa opekotinama možete naneti i jogurt ili kiselo mleko, koji imaju slične efekte.

Čudesni med
Med je već poznat kao lek za različite bolesti, a dobar je i u lečenju opekotina, kažu stručnjaci. On ima antibakterijsko dejstvo, a mnoge studije su pokazale da je koristan i za zaceljivanje rana. Zato će med na oštećenim delovima kože pomoći da se ona "oporavi".

Ovsena kaša
Ovsena kaša je jedan od najstarijih domaćih lekova za opekotine od sunca. I naučno je dokazano da ovas sprečava da se koža na suncu upali, kao i da ublažava bol ukoliko na koži već postoje opekotine.

foto: zena.blic.rs, novosti.rs, svetokonas.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

24.
Sep
2021
Alternativna medicina
11.
Aug
2021
Alternativna medicina