Alternativna medicina
20.07.2015.

Šta sve treba da znate o KEFIRU?

O blagotvornim svojstvima kefira od tibetanske gljive sve se više govori,  pogotovo jer su se mnogi iz vlastitog iskustva susreli s njegovim dragocenim uticajem na zdravlje. Sve je više pitanja o tome kako ga pripremiti, gde nabaviti kefirna zrnca i kako kefir najbolje upotrebiti kod određenih bolesti. Kefir je jedinstveni prirodni antibiotik, koji pozitivno utiče na mnoge zdravstvene tegobe.

U čemu je „tajna” tibetanske gljive i njen uticaj na ljudsko zdravlje?

Tibetanska gljiva zapravo je pogrešan naziv. Reč je o kefirnoj kulturi ili kefirnim zrncima pomoću kojih se priprema kefir – fermentisani mlečni napitak kiselkasto-osvežavajućeg ukusa. Kefirna kultura ili kefirna zrnca, koja izgledom podsećaju na kuvani karfiol, po sastavu su mešavina belančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida, sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mlečno-kiselih bakterija, sirćetnih bakterija i sojeva kvasac, koji se hrane i razmnožavaju u mleku.

Lekovitost kefira više nije tajna. Danas znamo da zdravlje ili bolest počinju u crevima, a svakodnevnom konzumacijom kefira izgrađujemo i održavamo zdravu crevnu floru. U našem probavnom sistemu živi jedna cela kolonija mikroorganizama; u proseku 1,5 – 2 kg bakterija s kojima živimo u simbiotskoj vezi. Ima ih 10 puta više nego što ima ćelija u našem telu i to više od 400 različitih vrsta.

Ovaj mikrosvet nije tek neka haotična masa, već dobro organizirano društvo u kojem svaka vrsta ima svoju ulogu, gde neke vrste dominiraju i kontrolišu druge. Ove „domaće” bakterije sačinjavaju više od dve trećine našeg imuniteta i obavljaju tako važne funkcije u telu, da verojatno ne bismo preživeli kad bi nam creva bila sterilna. Osim što fizički štite, korisne bakterije, tj. zdrava crevna flora ima i mnoge druge važne uloge:

-proizvodi niz supstanci koje deluju antibiotski, antiviralno i antifugalno.
-aktivira imunološki sistem protiv „napadača”
-neutralizuje toksine iz hrane i toksine koje proizvode mikroorganizmi
-neutralizuje teške metale, deaktivira kancerogene supstance
-učestvuje u probavi hrane i apsorpciji hranjivih materija
-održava zdravlje crevnog epitela

Kome se preporučuje, kod kojih bolesti i tegoba pomaže tibetanska gljiva?

Kefiru se pripisuju mnogi pozitivni učinci kod velikog broja bolesti i bolesnih stanja. Između ostalog smatra se da deluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu, deluje kao prirodni antibiotik, smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis, jača imunološki sistem i ubrzava zaceljivanje tela, poboljšava probavu i pravilno iskorišćavanje nutrijenata iz hrane.

Takođe, leči bolesti creva kao što su IBS ili SIC (sindrom iritabilnog creva), sindrom propusnosti creva, zatvor, proliv, nadutost; pomaže kod bolesti želuca kao što su gastritis i čir na želucu; čisti i detoksikuje telo; poboljšava funkciju jetre i deluje protiv žučnog kamenca; pomaže kod srčanih oboljenja; snižava šećer u krvi, visoki krvni pritisak i visoke masnoće u krvi (trigliceride).

Dokazano je da leči gljivična oboljenja, pomaže u zaustavljanju rasta malignih ćelija, normalizuje metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomerne telesne težine, zatim pomaže kod nesanice i depresije; pomaže kod bronhitisa i astme te kod psorijaze i ekcema.

Gde se može nabaviti tibetanska gljiva i kako je čuvati?

Kefirna zrnca brzo se razmnožavaju pa ih možete dobiti od nekoga ko ih ima, ko pravi kefir kod kuće. Raspitajte se u krugu poznanika i na internetu. Mogu se poslati poštom, tako da se mala količina zrnaca s malo mleka dobro spakuje u par vrećica za zamrzavanje i pošalje u koverti.

Kako pripremiti kefir od tibetanske gljive?

Količina oko jedne velike kašike zrnaca je dovoljna za 0,5 l mleka. Zrnca prelijte mlekom i ostavite u poklopljenoj staklenoj tegli 24 sata, na sobnoj temperaturi. Kad se mleko zgusne, kefir je gotov. Procedite ga kroz malo krupniju cedaljku tako da cedaljku stavite u jednu činiju pa izlijte kefir zajedno sa zrncima i mešate kašikom dok se procedi (budući da je gusto, da lakše prođe). Zrnca vratite u teglu, dodajte novo mleko, a proceđeni kefir stavite u staklenu teglu i stavite u frižider. Ne ispirajte zrnca vodom jer će ih to oslabiti. Kad se zrnca razmnože toliko da ih je previše za količinu koja vam je potrebna svaki dan, odvojte višak zrnaca, deo zamrznite tako da ih imate u rezervi, a ostalo podelite.

Možda ste negde pročitali da se ne smeju upotrebljavati metalne kašičice i cediljke za ceđenje kefira. No, zaista nije važno koje kašičice i cedaljke koristite dok cedite kefir, mogu biti metalne, plastične, drvene. Zrncima to ništa ne smeta. Ali važno je da kefir čuvate samo u staklenim ili keramičkim posudama. Nemojte nikad čuvati kisele stvari u plastičnim i metalnim posudama jer kiselina rastvara hemikalije iz plastike i metala koje onda ulaze u hranu, pa i u vas.

Kako se uzima kefir, koliko dugo, koliko puta dnevno ili nedeljno?

- Možda ste pročitali da se kefir uzima 20 dana pa se onda mora napraviti pauza 10 dana. To nema nikakve veze, kefir je prirodni probiotski napitak, fermentisano (ukiseljeno) mleko, dakle hrana, i možete ga upotrebljavati kako god i koliko god hoćete, tj. koliko vam prija. U terapijske svrhe za poboljšanje zdravlja može se uzimati i litra kefira dnevno. Za početak je dobro krenuti s manjom dozom, na primer 1 dl dnevno, zatim postupno povećavati količinu. Naime, kefir radikalno menja sastav crevne flore – korisne bakterije uništavaju patogene i zauzimaju njihovo mesto, pa to kod nekih osoba može uzrokovati prolazne probavne smetnje.

Od čega zavisi dinamika konzumacije?

Od toga koliko vam prija.

Ko ne sme piti kefir od tibetanske gljive?

Osobe alergične ili osetljive na mlečni protein kazein mogu praviti kefir od kokosovog mleka.

izvor: zena.hr

foto: zena.hr, hungryforchange.tv, healthfoodlover.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno