Alternativna medicina
10.06.2015.

Zdravlje se krije u čaši svežeg soka

Domaći prirodni sokovi povoljno utiču na zdravlje organizma. Još ukoliko se koristi organsko voće ili bar ono za koje znate gde i kako se uzgaja, onda je prednost višestruka. Većina navedenog voća raste na našem podneblju pa na njima i treba insistirati. Svakako, umesto pravljenja soka, pomoći će i redovno konzumiranje svežeg ili zamrznutog i pravljenja brojnih smutija.

Malina – Sok od maline skida povišenu temperaturu, podstiče znojenje, čisti žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jača imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

Kupina – Sok od kupine idealan je protiv prehlade, jer je pun blagotvornih vitamina i minerala. Ima blago umirujuće dejstvo, utoljava žeđ, osvežava i hrani organizam. Uspešan je i u regulaciji povišene temperature.

Trešnja - Sok od višanja poboljšava cirkulaciju melatonina u telu i osigurava bolji san. Protiv reume treba osam dana uzastopno piti sok od svežih trešanja. Sok se pije tri puta na dan po jedna čaša.

Višnja – Sok od višnje pomaže kod opstipacije, poboljšava metabolizam, jača imuni sistem, povećava apetit i koristi se kod kašlja.

Ananas – Sok od ananasa je dobar za poboljšanje funkcije bubrega i jetre i sadrži jednu supstancu koja je prirodni sagorevač masti. Pomaže da se telo revitalizuje. Takođe, ananasov sok se preporučuje za lečenje astme.

Breskva – Sok od breskve jača srčani mišić i leči srčane aritmije. Pomaže kod anemije i gastritisa. Sok od breskve preporučuje se onima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma.

Crna ribizla – Sok od crne ribizle je odličan kod nedostatka vitamina, anemije, gastritisa sa niskim nivoom kiseline, bronhitisa, gripa i angine. Uspešno se bori protiv virusa, jača imuni sistem i veoma je bogat vitaminom C.

Crvena ribizla – Sok se preporučuje za kardiovaskularni sistem, čireve, kožne bolesti, reumatizam, prehlade i giht.

Grožđe – Sok od grožđa pomaže kod umora i stresa. Čisti bubrege i jetru i snižava holesterol.

Limun – Sok od limuna ima odlično dejstvo na alkalizaciju organizma. Međutim treba ga piti sa toplom vodom u razmeri 1:10. Odličan je antioksidans, stimuliše rad jetre.

Pomorandža – Sok od pomorandže je efikasno sredstvo protiv avitaminoze. Ukoliko se popije naiskap poboljšava apetit i stimuliše rad creva.

Grejpfrut – Sok od ovog voća je prirodni sok za nesanicu. Smanjuje holesterola, a krvni pritisak se vraća u normalu.

Jabuka – Sok od jabuke pomaže kod gojaznosti i dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, bolesti jetre i bubrega, reumatizma, žučnih kamenaca i kamena u bubregu, hroničnog kolitisa, gihta i dizenterije.

Kajsija – Sok od kajsija jača srčani mišić. Redovno konzumiranje pomaže i kod srčanih aritmija.

Kruška – Sok ima protivupalno dejstvo i pomaže kod bubrežnih kamenaca.

Lubenica – Sok od lubenice odličan je za lečenje edema povezanih sa kardiovaskularnim i bubrežnim problemima.

Nar – Sok od nara je dobar za oporavak organizma posle teških bolesti ili operacija, a pomaže i kod anemije.

foto: floh-maier unsplash.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno