Alternativna medicina
15.05.2015.

Šta su homeopatski lekovi protiv alergija?

Zabunu među kupce lekova unosi to što ne znaju dovoljno o ovim medikamentima, a situacija je utoliko lošija što se o njima mnogi informišu preko internet foruma ili prijatelja

Šta su to homeopatski lekovi protiv alergija, koji su sve popularniji? U čemu se razlikuju od „klasičnih“?

Zabunu među kupce lekova unosi to što ne znaju dovoljno o ovim medikamentima, a situacija je utoliko lošija što se o njima mnogi informišu preko internet foruma ili prijatelja. Lekari, farmaceuti i stručnjaci iz državnih institucija, kažu da je reč o lekovima, a ne o preparatima, pa prolaze procedure kao i svi drugi lekovi koji dolaze na naše tržište.
Zato se preporuke naših sagovornika mogu sažeti u jedan savet – kupujte ih u legalnoj prodaji, i to tek posle konsultacije sa lekarima.

„Slično se sličnim leči”

Danas u svetu ima preko 13.000 vrsta homeopatskih lekova, dok ih je pre više dva veka, kada su se pojavili, bilo tek oko 100.
U Agenciji za lekove i medicinska sredstva objašnjavaju da je homeopatija prirodna metoda lečenja.

– Koristi supstance biljnog, životinjskog i mineralnog porekla, a svaku osobu proučava kao celinu fizičkih, emocionalnih i mentalnih osobina, pa je strogo individualni metod lečenja. U homeopatiji se poštuje zakon sličnosti, što znači da supstanca data zdravoj osobi izaziva iste simptome koji se kod bolesnog leče homeopatskim lekom sa tom supstancom. U pitanju su minimalne doze, jer su homeopatski preparati do te mere razređeni, da gube toksično dejstvo. Osnovni princip lečenja u homeopatiji jeste „slično se sličnim leči” – objašnjava Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Dr Gordana Popović, lekar opšte medicine – homeopata i praktičar kvantne medicine, ističe da homeopatski lekovi deluju na uzrok zdravstvene tegobe, a ne na njenu posledicu.

– Konvencionalni lekovi protiv alergija deluju na simptome koji se manifestuju kod osobe koja ima alergiju, poput svraba, peckanja, crvenilaočiju, napadakijanja, curenjai zapušenostinosa tako što blokiraju dejstvo histamina, odnosno reč je o takozvanimantihistaminicima. Ili smanjuju upalni proces u sluznici nosa nastao usled alergijske reakcije na polen, što rade kortikosteroidi, a dekongesanti,jednostavno rečeno, otpušavajunos.

Međutim, na taj način mi ne rešavamo naš problem sa alergijama već samo blokiramo organizam da ispoljava simptome bolesti. Sa druge strane, putem detaljne homeopatske analize koja se obavlja razgovorom između pacijenta i homeopate određuje se homeopatski lek koji može da otkloni suštinu pacijentove osetljivosti i samim tim olakša ili u potpunosti ukloni pacijentove tegobe – pojasnila je dr Popović, dodavši da su homeopatski lekovi od 2006.godine registrovani kod nas kao terapijska mogućnost izjednačena sa konvencionalnim farmaceuticima.

- To znači da se oni mogu regularno kupiti u svim apotekama, kao i u specijalizovanim homeopatskim apotekama.

„Slično se sličnim leči”,znači da se u homeopatiji za lekovitu supstancu bira ona iz prirode koja data zdravom čoveku izaziva upravo one simptome koje mi kod bolesnog čoveka lečimo. Usled toga, pri homeopatskom načinu lečenja alergija pacijent će u početku prolaziti kroz takozvanu početnu agravaciju ili pogoršanje slike bolesti, da bi ubrzo nakon nekoliko dana ušao u fazu povlačenja simptoma. To pacijente ne treba da zaplaši ili zabuni nego ohrabri da nastave sa terapijom. Naravno, ukoliko se pogoršanje produži treba konsultovati lekara ili farmaceuta ili ordinirajućeg homeopatu – savetuje naša sagovornica.

Vladimir Holodkov, iz Udruženja za širenje i unapređenje klasične homeopatije „Similimum”, kaže da su i homeopatski lekovi protiv alergije izrađeni pre svega od prirodnih supstanci.

– Oni pokrivaju sveukupnu sliku alergije ne samo u smislu simptoma koje ispoljava alergija nego homeopata tokom intervjua istražuje uzroke nastanka alergije. To je princip individualizacije pacijenta koji je bitan za medicinski tretman putem homeopatskih metoda. Dakle, uzrok alergije je od izuzetne važnosti za blagotvorno dejstvo homeopatskih lekova za alergiju, treba dobiti potpunu sliku nastanka alergije – dodaje i da oni ne izazivaju sporedne efekte i da su primenljivi i za trudnice i odojčad bez bojazni da će izazvati loše efekte.

Da li su bezbedni?

Osim što čitaoci koji su nam se javljali malo znaju o ovim lekovima, zanimalo ih je i da li su oni bezbedni za korišćenje. Da li i njih neko kontroliše kao lekove konvencionalne medicine. U Agenciji za lekove kažu da homeopatski lekovi prolaze prilikom registracije istu proceduru kao i svi drugi, pa su bezbedni koliko i svi, naravno ukoliko se kupuju u registrovanim objektima, a ne na crno.

– U Agenciji se registruju homeopatski lekovi prema postupku za dobijanje dozvole za lek i za to je neophodno da imaju dokumentaciju koja potvrđuje njihov kvalitet i bezbednost, a efikasnost je dokazana literaturom. Naši eksperti procenjuju dostavljenu dokumentaciju kao i u slučaju konvencionalnog leka.Sa aspekta bezbednosti važno je da su u dugogodišnjoj upotrebi i da su dovoljnog razblaženja, a sa aspekta kvaliteta se razmatraju specifični postupci proizvodnje, monografije u farmakopeji: polazne sirovine i matične tinkture i ponovna razblaženja – navode u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Kupovati samo registrovane medikamente

Vukosava Stevanović iz Farmaceutskog jezgra kaže da je homeopatija priznata metoda i da postoje registrovani lekovi i kod nas, ali da ih, kako kaže, još nema puno.

– Zato se pojedini lekovi i švercuju, ali je bitno je da ljudi znaju da su oni homeopatski lekovi koji se legalno nalaze u prodaji i imaju odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva potpuno bezbedni. Osim toga, mislim da nemamo ni dovoljno dobrih homeopata. To je grana u razvitku jer je u mnogim zapadnim državama ova metoda u potpunosti priznata, pa se, na primer, homeopatski lekovi u Francuskoj ili Italiji mogu dobiti na teret fonda zdravstvenog osiguranja – kaže Stevanovićeva.

Savet
Prilikom kupovine homeopatskog leka, pacijenti obavezno treba da se konsultuju sa lekarom homeopatom, lekarom nehomeopatom ili farmaceutom. Sve informacije značajne za pacijenta nalaze se u uputstvu za lek koji se nalazi u kutiji i kontrolisan je i odobren je kod nas”, preporuka je Agencije za lekove i medicinska sredstva.

POLINOL Za terapiju alergije i alergijske kijavice.Otklanja simptome alergijske kijavice

Kombinovani homeopatski lek
• Tretman sezonskih i stalnih alergijskih kijavica različitog uzroka
• Ne izaziva pospanost
• Koristi se samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima za alergijsku kijavicu
• Pogodan za upotrebu kod dece od 3.godine i odrasle

Alergijska kijavica može biti posledica alergije na polene trava, drveća ili korova, kućne prašine, grinja, dlake životinja...

Polinol tablete su kombinovani homeopatski lek koji se korsti za tretman alergijske kijavice različitog uzroka. Potpuno je prirodnog sastava, čime se omogućava bezbedna i efkasna upotreba Polinol tableta u dužem vremenskom periodu.

Više informacija o proizvodu možete pogledati OVDE. 

 

foto: peggychoucair-pixabay, cenczi pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina