Alternativna medicina
10.03.2015.

Kad grlo zaboli

Krajnici su dve male žlezde smeštene na kraju grla. Teško se vide kada je dete zdravo, ali tokom bolesti oni otiču i uzrokuju bol

Bol u grlu prilikom gutanja, povišena temperatura, glavobolja i bolovi u zglobovima i mišićima ukazuju na anginu ili tonzilitis. Najčešće se radi o upali prouzrokovanoj streptokokom koja zahvata ždrelo, krajnike ili limfne čvorove na vratu. Bolest zahteva lečenje, a terapija se određuje nakon uzimanja brisa iz grla.

Karakteristični simptomi

Zbog upale detetovi krajnici obično postanu vidljivo crveni i otečeni. Na inficiranim krajnicima mogu se primetiti površine sa belim sekretom poput belih tačkica. Ponekad treći krajnik takođe može biti otečen, iako ga ne možemo videti. To limfno je tkivo smešteno na zadnjem delu grla, iznad područja gde se nalaze krajnici.

Drugi znaci i simptomi angine uključuju: jak bol u grlu i teško gutanje, glavobolju, povišenu temperaturu i drhtavicu, umor, bolne i uvećane limfne čvorove na vratu.

Bolovi u grlu ili gušobolja su veoma česti i mogu varirati od onog blagog bola i grebuckanja u grlu, pa do jačeg bola. Obično se javljaju kao propratna pojava virusnih infekcija kao što su grip i prehlade, a ređe kao bakterijska infekcija, posledica alergije, suvog vazduha u prostoriji ili duvanskog dima.

Olakšate detetu neprijatnost nudeći mu tople napitke kao što su čaj s medom i limunom ili domaća supica. Neka ispira grlo toplom slanom vodom kako bi smanjio nelagodu. Napravite rastvor za ispiranje grla tako što ćete dodati jednu kašiku morske soli u dva decilitra tople vode.

Neka dete obavezno ispljune vodu sa kojom je ispralo grlo.

Kod težih upala krajnika vaš pedijatar će propisati odgovarajući antibiotik. Operacija uklanjanja krajnika , koja je pre bila uobičajena i rutinska, danas se preporučuje samo u hroničnim i teškim slučajevima.

Homeopatija ima rešenje

Osim klasične terapije i određeni homeopatski preparati mogu znatno ublažiti ili sasvim otkloniti ove simptome i mogu se uzeti kada se osete prvi znaci gušobolje, kao i kada je ona uznapredovala.

PRIRODNI LEKOVI

Žalfija za bolno grlo

-Četiri kašike žalfije skuvajte u dve čaše vode, ostavite da stoji pola sata, procedite i ispirajte grlo više puta dnevno

Tople obloge

– Meku tkaninu natopite rastvorom sirćeta i vode, rakijom ili razblaženim alkoholom, stavite oko vrata i preko obmotajte deblju maramu ili šal. Oblog držite najmanje dva sata.

Sok od belog luka

-U čašu sveže isceđene cvekle sipajte kafenu kašičicu zdrobljenog belog luka, pa prelijte čašom prokuvane i ohlađene vode. Ostavite da odstoji pet-šest sati, ali mešajte na svakih pola sata, zatim procedite i ispirajte grlo nekoliko puta na dan.

Influcid snižava povišenu telesnu temperaturu, otklanja malaksalost i bol u mišićima, glavobolju, curenje nosa, kašalj i ostale simptome virusnih respiratornih infekcija.

• Podstiče delovanje imunog sistema na prirodan i nežan način

• Ubrzava oporavak posle prehlade i gripa

Više informacija o proizvodu moćete saznati OVDE.

foto: congerdesign-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno