Alternativna medicina
26.02.2015.

Grip nije bauk

Virus gripa neverovatno lako i brzo se širi, a hladnoća je saveznik ovog virusa, jer se on u hladnom okruženju prijatno oseća i duže živi, pa se i lakše prenosi.

Za grip je karakteristično da je to bolest čitavog organizma jer virus putem krvi dospeva u skoro sve delove tela. Inkubacija je vreme od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma bolesti. Ona se razlikuje od tipa do tipa virusa, ali je obično od tri do 10 dana.

Prvi znaci gripa se ne razlikuju bitno od ostalih infekcija - dete prvo izgubi uobičajenu živost, a potom sledi kijanje, temperatura i kašalj.

Deca do pete godine teže podnose infekcije disajnih puteva jer imaju slabo razvijen imunitet, manji promer disajnih puteva i povećanu produkciju supstanci koje pospešuju spazam, odnosno grč disajnih puteva u toku trajanja virusne infekcije.

Kod njih se pored respiratornih simptoma često javljaju i gastrointestinalne smetnje, zato što ne znaju da iskašlju sekret, nego ga često gutaju.

Za lakše prevazilaženje prehlade i gripa, nutricionisti preporučuju najjednostavniji način pripreme pileće supe, koji se generacijama prenosi s kolena na koleno. Receptura podrazumeva pile, crni i beli luk, praziluk, paškanat, šargarepu, celer, belu zelen, so, biber. Kuva se sve zajedno i na kraju dodaje dosta peršuna.

Namirnice u blagotvornoj pilećoj supi deluju u skladu sa lekovima koje propisuju lekari, odnosno utiču na razblaživanje i pokretanje sekreta u disajnim putevima, pa tako olakšavaju iskašljavanje. S druge strane, slani bujon bogat raznovrsnim povrćem, nadomeštava gubitak tečnosti i minerala koji nestaju znojenjem. Takođe, vrela isparenja iz supe čiste disajne puteve.

Obustavljene posete Urgentnom centru

U Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije u Beogradu do daljeg se obustavljaju posete zbog povećanog broja respiratornih infekcija.
Iz te ustanove je saopšteno da je ova mera doneta kako bi se očuvalo zdravstveno stanje najtežih pacijenata. U Beogradu vlada virus gripa, a stručnjaci preporučuju vakcinisanje.

Preventivne mere

*Držite odstojanje najmanje metar od osobe koja ima simptome gripa
*Redovno perite ruke, provetravajte prostorije
* Zdravo se hranite, unosite vitamine i dosta tečnosti
* Osobama sa blagim oblikom bolesti preporučiti izolaciju i negu kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje kontakata sa ljudima
* Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova i antibiotika sprovodi se samo po preporuci lekara.

Grip traži dobar oporavak. Bar nekoliko dana od poslednjeg dana povišene temperature dete ne sme da se izlaže velikim fizičkim naporima.

Čajna mešavina za gripozne mališane

Potrebno je:
10 g nane
10 g cvetova zove
10 g korena đumbira

Čaj preliti s pola litra kupuće vode, ostaviti da odstoji. Davati detetu da popije toplo, jer utiče na preznojavanje kod visoke temperatu

Prirodni lek za grip

Potrebno je

Limun, med, mleveni cimet, mleveni muškatni oraščić, mleveni karanfilić, crno vino

Način pripreme

U dva litra hladne vode stave se četiri oguljena limuna koji se prethodno sitno iseckaju. Guli se samo spoljna, tanka žuta kora se baca. Tome se dodaju četiri supene kašike meda. Ovo se poklopi i pusti da ključa dvadeset minuta. Posle dvadeset minuta ključanja u tu vodu dodajte jednu srednju kafenu kašiku mlevenog cimeta, jednu srednju kafenu kašiku mlevenog muškatnog oraščića, pola srednje kafene kašike mlevenog karanfilića i dva decilitra crnog vina.

Zatim taj čaj poklopite i ostavite da ključa još pet minuta. Čaj skinite sa peći i ostavite da se ohladi. Posle toga čaj polako podgrejavate i dajete bolesniku da popije u toku 24 časa čitavu količinu ovog čaja. Proceđujte samo onu količinu čaja koju bolesnik može da popije odjednom.

• Recept travara Nenada Gavrilovića sa Romanije

HERBIKO® je namenjen deci sa simptomima prehlade i gripa kod kojih je prisutan kašalj. U sirupu su objedinjeni biljni ekstrakti koji zahvaljujući svojim sastojcima efikasno deluju na sluzokožu disajnih puteva.

PETostruki EFEKAT:

1. RAZREĐUJE SEKRET (mukolitički)
2. POMAŽE IZBACIVANJE SEKRETA (ekpektorantni)
3. SPREČAVA NAPADE KAŠLJA (antitusivni)
4. OTVARA BRONHIJE I OLAKŠAVA DISANJE (spazmolitički)
5. OBLAŽE SLUZOKOŽU I UMIRUJE UPALU DISAJNIH PUTEVA (antiinflamatorni)

Više informacija o proizvodu možete naći OVDE

foto: bluebird-provisions-unsplash,congerdesign-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno