Alternativna medicina
25.02.2015.

Homeopatija reguliše pritisak

Homeopatski lekovi imaju dinamičko dejstvo, oni u organizmu uspostavljaju energetsku ravnotežu, kaže dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i homeopata

Prema uzroku nastanka, postoje dve vrste hipertenzije: primarna i sekundarna. Uzrok primarne hipertenzije je još uvek nerazjašnjen, a upravo ona pogađa 95 odsto obolelih. Samo oko pet odsto hipertenzija nastaju kao posledica bolesti drugih organa i sistema. Povećavaju ga i prekomerna upotreba soli, gojaznost, preterani unos alkohola i kafe, pušenje, fizička neaktivnost.

Simptomi koje najčešće imaju bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom su: glavobolje, posebno u potiljačnom predelu, nesvestica, zujanje u ušima, nestabilnost pri hodu, bol u grudima, nedostatak vazduha, osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca.

Energetska ravnoteža

Iako klasični lekovi pomažu u stabilizaciji pritiska, svaki prirodni lek može dodatno pomoći osobama da još efikasnije kontrolišu hipertenziju a ponekad i u potpunosti otkloniti problem. Zato se komplementarne i alternativne metode danas sve više primenjuju u prevenciji i lečenju visokog krvnog pritiska. Jedna od njih je i homeopatija, tradicionalna metoda lečenja koja počiva na principu da se slično leči sličnim.

- Pri dijagnostici i određivanju terapije homeopatija pacijenta tretira kao celinu, podjednako uvažavajući  mentalne, emocionalne i fizičke simptome i znake bolesti, uz ostale medicinski značajne nalaze i procedure. Homeopatski lekovi imaju dinamičko dejstvo, oni u organizmu uspostavljaju energetsku ravnotežu i na taj način dovode do idealne kontrole unutrašnje sredine živog organizma u smislu očuvanja stalnosti njenih hemijskih i fizičkih karakteristika - objašnjava dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i homeopata.

Homeopatija, ističe naša sagovornica, ima veoma značajnu primenu u lečenju arterijske hipertenzije.

- S obzirom da je arterijska hipertenzija u većini slučajeva psihosomatskog karaktera uz preduslov genetske predispozicije i ostalih faktora rizika, u lečenju se primenjuje konstitucionalni lek koji „pokriva“ psihofizičke karakteristike pacijenta. Homeopatski lekovi su prilagođeni svakom pacijentu ponaosob, oni se ne prepisuju samo prema dijagnozi, već prema  celokupnim psihičkim i fizičkim  karakteristikama pacijenta. Lečenje je individualno i primera radi deset pacijenata sa  dijagnozom arterijske hipertenzije može dobiti deset različitih lekova.

Može i s klasičnom terapijom

S obzirom da su homeopatski lekovi, kada su pravilno indikovani i pravilno primenjeni netoksični i veoma efikasni, njihova primena kod arterijske hipertenzije uvek može da se preporuči.

- Treba imati na umu da je efikasnost homeopatskih lekova srazmerna mogućnostima autoregulacije. Takođe, u zavisnosti od slučaja, homeopatski lek treba primeniti samostalno ili u kombinaciji sa standardnom terapijom. U lečenju dugogodišnje arterijske hipertenzije homeopatijom, jedna trećina pacijenata prestane da uzima klasične lekove, dok ostali pacijenti značajno umanje doze lekova.

I pri homeopatskom, kao i pri  klasičnom lečenju, veoma je značajna saradnja pacijenta u smislu pridržavanja svih drugih zdravstvenih mera kao što su dijeta, relaksacija, prestanak pušenja... Sve to doprinosi dobroj regulaciji krvnog pritiska – kaže dr Bajić Bibić. 

foto:louis hansel unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno