Alternativna medicina
20.02.2015.

Ajurvedsko prolećno čišćenje organizma

Ajurveda, drevna indijska medicina, preporučuje da se dve nedelje pre kraja zime primeni čišćenje organizma i tako dočeka proleće. Ovaj period je pravo vreme za to!

-Ako upotrebite ove lako primenjive savete, bićete nagrađeni osećajem radosti, lakoće, poleta, dobrim varenjem, dobrim, okrepljujućim snom – imaćete osećaj kao da letite – kaže Vladimir Čobić, instruktor ajurvede.

Plan čišćenja

Tokom pet, deset, petnaest ili dvadeset dana (zavisno od telesne građe i snage varenja) sledite sledeći sistem ishrane:

1. Jedite isključivo supe ili čorbe, napravljene od sledećih namirnica: basmati pirinač, mungo pasulj, crveno sočivo, spanać, blitva, zelje, karfiol, brokoli, patlidžan, paprika, šragarepa, luk, celer, bundeva.

Od začina su dobri đumbir, sо, kurkuma, crni biber, aleva paprika, rimski (indijski) kim, korijander, lovor, peršun, grčko seme, slačica. Male količine nerafinisanog ulja suncokreta ili masline su u redu.

2. Osim ovih namirnica ne koristite bilo šta drugo od hrane. Jedite tri obroka dnevno – doručak, ručak i večeru, onoliko koliko ste gladni. Hrana mora da bude sveže skuvana, tečna i što toplija.

3. Jedite polako, u smirenoj atmosferi, bez žurbe i stresa.

4. Sa liste dozvoljenih namirnica možete da pravite bilo koje kombinacije – od obične pirinčane supe, do mešavine svih sastojaka. Ali, ono što niste pojeli za ručak, ne čuvajte za večeru. Za večeru opet skuvajte svežu hranu.

Trifala čurna – idealna za prolećne čišćenje

Prah trifale sastoji se od tri mlevena ploda i hiljadama godina se koristi kao skoro idealno sredstvo za nežno čišćenje telesnih toksina.

Prvi plod, vibhitaki, čisti sluz iz želuca, pluća, sinusa, grla, masnoće i salo.

Drugi plod, amalaki, čisti kiselinu i vrućinu iz tankog creva, jetre, slezine, krvi i dobar je za srce, oči, kosu, kožu i nokte.

Treći plod, haritaki,  čisti debelo crevo, uklanja ukočenost, drhtavicu, gasove, nadutost, zatvor i slabost. Trifala u potpunosti pročišćava i regeneriše organe za varenje. Ako se kombinuje sa gore navedenom ishranom, rezultati su očaravajući.

foto: chelsea-shapouri unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno