Alternativna medicina
16.01.2015.

Trikovi protiv prehlade i gripe koje još niste isprobali

Ovo je vreme godine kada su mnog prehlađeni, kašlju i ne izlaze iz stana bez maramica. Dr. Vudson Merrell iz Njujorka podelio je nekoliko sjajnih saveta i trikova kako da vas ove zime ne obori prehlada ili grip.

1. Probajte kućnu inhalaciju eukaliptusom ili nanom

To je starinski recept – lečenje parom! No iako vam se možete činiti retro i ne vidite zašto biste glavu pokrivenu peškirom držali iznad posude ključale vode, verujte da je to zato što deluje. U inhalator , ako imate moderniju varijantu, nakapajte eterična ulja eukaliptusa ili nane koji deluju kod iskašljavanja a mogu dosta pomoći I kod infekcija. Ako nemate inhalator, onda to učinite na stari način- zagrejte vodu, dodajte par kapi eteričnih ulja i stavite peškir iznad glave .

2. Kuvajte sa antiupalnim i antibakterijskim biljkama i začinima

Začudili biste se kakve sve prirodne lekove imate u kuhinji . Na primer beli luk i kurkumu. Beli luk ima antimikrobna svojstva , dok popularni indijski začin - kurkumu - dr. Merrell naziva najmoćnijim protivupalnim sredstvom. On savetuje da oba začina pokušate što više ubaciti u ishranu .

3. Neka vam ulje čajevca bude pri ruci

Ulje čajevca iz Australije dokazalo je svoje antivirusno delovanje protiv gripa u istraživanju sprovedenom 2009. godine. Dr. Merrell preporučuje da sa sobom nosite malu bočicu organskog ulja čajevca i da s vremena na vreme, kad se nalazite na mestima kao što su autobus, tramvaj ili trgovački centar, iskoristite ovo ulje za olakšavanje eventualnih tegoba prehlade.

4. Jedite manuka med

Dodavanje malo manuka meda u topli čaj, smuti ili čak zobenu kašu, moglo bi vas odbraniti od infekcija. U nedavnom istraživanju, Elizabeth Harri, mikrobiolog iz Sidneja otkrila je da " kada se uporedi sa drugim vrstama meda, manuka med se pokazao najefikasnijim u sprečavanju rasta i razvoja svih vrsta bakterija.“

5. Povećajte vlagu u vazduhu kod kuće

Ispitivanja su pokazala da postoji razlog zbog čega su prehlade i gripa učestaliji tokom zime. Naime, prema istraživanju koje je 2009. godine sproveo Jeffre Shaman sa Univerziteta u Oregonu, virus gripa lakše će preživeti u uslovima gde je manja vlaga, čime raste šansa da će se veći broj ljudi njome zaraziti.

foto: lifepressmagazin.com, stil.kurir.rs, sensaklub.hr, nutrisslim.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno