Alternativna medicina
17.06.2014.

Začin, lek i rešenje za celulit

Ukratko o moraču


Morač  je vrlo važna lekovita, aromatična, začinska, medonosna, hranIjiva i industrijska biljka šuplje i razgranate stabljike visine do 2 metra. Listovi su plavkasto-zeleni, višestruko perasto razdeljeni, a listici igličasti i tanki kao konac.
Morač liči na mirodiju, ali je krupniji, razgranatiji, snažniji i veći. Cvasti su udružene u guste i velike štitove na vrhu stabla i ogranaka. Cvetovi su žuti. Biljka je jakog i prijatnog mirisa, što se bolje oseti kad se među prstima rastrlja. Slatkog je I aromatičnog ukusa, te ga zato kod nas nazivaju I »slatka mirodija«
Ova biljka je vrlo dragocena zbog svojih antiseptičkih, antibiotskih i protivupalnih svojstava, a najčešće se koristi u slučaju poremećaja varenja i problema sa disnjem. Pospešuje probavu, nadutost i grčeve. Pozitivno deluje u slučaju infekcije disajnih puteva, upale grla i promuklosti, a pošto pospešuje izlučivanje sluzi i iskašljavanje, ublažava i napade kašlja i astme. Pomaže u suzbijanju infekcije mokraćnih puteva i ublažava reumatske tegobe. Koren morača je vrlo krupan, te se može upotrebiti na isti način kao i celer. Pored ploda i korena koristi se i lišće, i to kao začin i zeleno povrće. Upotreba morača preporučljiva je naročito na našem podneblju, gde su ljudi skloni teškoj i jakoj hrani, masnom mesu i prerađevinama. A, da bi ste lakše svarili hranu, dovoljno je da jelu koje ste kuvali, pred kraj dodate kašiku morača. Morač se daje deci koja imaju stomačne tegobe, jer ublažava grčeve, a preporučuje se i dojiljama koje nemaju dovoljno mleka.

Kako spremiti čaj od morača?
Po 1g morača, anisa, cveta zove i 2g lišća sene pomešati i popariti sa 200g ključale vode. Posle dva sata procediti i odjednom popiti.

O svemu navedenom se u narodu malo zna. Ova biljka, inače nije mnogo popularna i ne koristi se u svakodnevnom životu često. Medjutim, ono, u čemu će možda morač biti najpopularniji jeste njegova uspešna borba sa celulitom.


JEDINSTVENO MIRISNO DEJSTVO


Bazirajući se na novim saznanjima o fiziološkom delovanju etarskih ulja tokom njihovog udisanja, domaća firma Mei Lab razvila je MORAČ ANTICELULIT PROGRAM koji ima novi inovativni pristup; proizvodi deluju ne samo preko kože već su i prvi proizvodi koji imaju dodatno, oflaktorno (mirisno) delovanje.
MULTIFUNKCIONALNOST
Preparati su efikasni zahvaljujući multifunkcionalnosti koju ostvaruje veliki broj biološki aktivnih molekula u njihovom sastavu.
I MIRISOM I PREKO KOŽE
Novim istraživanjima dokazano je da etarsko ulje morača ima dejstvo na simpatički nervni sistem. Udisanjem isparenja ovog etarskog ulja, aktiviraju se mirisni receptori, povezani sa centrom za miris, a on sa hipotalamusom. Aktivacija simpatičkog nervnog sistema rezultira značajnim povećanjem koncentracije kateholamina u cirkulaciji, a samim tim I sagorevanjem slobodnih masnih kiselina oslobođenih hidrolizom neutralnih masti u adipocitima. Ovo dejstvo je od izuzetnog značaja pošto je, suprotno uobičajenom mišljenju, sama lipoliza u adipocitama nedovoljna da se ukloni višak triglicerida u njima. Neophodno je da se oslobođene masne kiseline “sagore” u procesu termogeneze i spreči njihova ponovna resinteza u kapljice masti. Aktivirani simpatikus pod dejstvom etarskog ulja morača tome i  doprinosi; masne kiseline nastale hidrolizom neutralnih masti pod dejstvomkofeina, nanetog na površinu kože, “sagorevaju“.
Rezultat ovih metaboličkih procesa je “pražnjenje“ adipocita i njihovo smanjenje.
Promene mikro-arhitekture koje prate celulit manifestuju se progresijom vertikalne orijentacije vlakana kolagena, što slabi vezivni matriks i omogućava “izbijanje“ masnih lobusa. Funkciju jačanja vezivnog tkiva ostvaruje silicijum (iz ekstrakta rastavića) i aziatikozidi (iz ekstrakta centele). Silicijum je strukturni element vezivnog tkiva, a pod dejstvom aziatikozida se stimulišu fibroblasti da sintetišu kolagen i mukopolisaharide.
Tkivo zahvačeno celulitom pokazuje značajne promene u mikrocirkulaciji. Promene nastaju narušavanjem balansa između filtracije arterijskih kapilara i absorbcije venskih kapilara. Saponini, escin i hederin (iz ekstrakta kestena i bršljana) regulišu permeabilnost kapilara i venski tonus tkiva.

Morač anticelulit program čine MORAČ PILING, MORAČ GEL I MORAČ ULJE.

Poznato je da celulit sam po sebi ne može da prođe. Pored dobre kozmetike namenjene ovoj svrsi, potreban je i dodatni režim ishrane, kao i unošenje velike količine tečnosti. U moru preparata koji nam se svakodnevno nude u cilju pomaganja suzbijanja celulita treba odabrati pravi. Izbor je uvek na nama samima.

Nadamo se da smo uspeli da Vam predstavimo biljku čija upotreba kod nas je neophodno, pogotovu zimi kada jedemo "teška" jela. Raste na Sredozemnom moru, ali je dostupna kod nas u bio shop radnjama. Obratite pažnju idući put kada "naletite" na nju. Možda postane Vaša svakodnevica.

Za kraj, evo recepta od morača koji smo preuzeli od naše zemljakinje Ane koja živi tamo daleko u Americi. http://soibiber.blogspot.com/2011/01/graten-sa-moracem-i-krompirom.html

Graten sa moračem i krompirom

Sastojci:
 • 2 srednja morača
 • 3 veća crvena krompira
 • 1 veći luk
 • 2 šolje (500ml) slatke pavlake
 • 1.5 šolja rendanog sira (ja sam koristila mešavinu – azadjo, provalone i mocarela)
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • 1 kašika putera
 • so i biber


Način pripreme:
 1. Najpre očistite morač, odstranite drške i donji deo lukovice. Prepolovite lukovicu i seckajte je poprečno na tanje listove.
 2. Oljuštite krompir i iseckajte ga na tanje listove. Isto uradite i sa lukom.
 3. Zagrejte rernu na 175C. Pripremite kaserol sud u kojom ćete peći graten.
 4. Morač i luk dinstajte u šerpi u kojoj ste najpre zagrejali maslinovo ulje i puter, oko 10-15 min.
 5. Skinite šerpu i u nju dodajte iseckan krompir, slatku pavlaku, čašu rendanog sira, so i biber. Sve to izmešajte i stavite u sud u kojem ćete peći smesu. Vrh gratena pospite ostatkom sira.
 6. Pecite u rerni 1h 20min.

Prijatno, uz morač!
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno