Alternativna medicina
05.08.2014.

JIN JI DU LI – vežba kojom ćete podmladiti svoj organizam

Jednostavna ali efikasna vežba koja potiče iz Kine, JIN JI DU LI može imati veoma pozitivan uticaj na sledećih nekoliko decenija vašeg života. Kao i drugi pojmovi iz kineskog jezika i ovaj ima slikovito značenje: „Zlatni petao stoji na jednoj nozi!“ Mnoge borilačke veštine koriste ovaj stav za frontalni i bočni napad. Mi nećemo napadati nego ćemo pokušati da ostanemo mirni i uspravni, za naše dobro.

Možda će mnogima ova vežba biti teška jer je potrebno uraditi je zatvorenih očiju što će za one iznad četrdesete biti „zvono za uzbunu“. Jer, ako ste u četrdesetim a ne možete zatvorenih očiju da održite ravnotežu duže od 10 sekindi, to znači da imate telo šezdesetogodišnjaka.
Gubljenje ravnoteže govori da je narušena energetska povezanost izmedju naših unutrašnjih organa i da je naša biološka starost veća od hronološke, tj. organizam je stariji od svojih realnih godina. JIN JI DU LI jača ovu energetsku povezanost. Ova „terapija za zdravlje“ ništa ne košta i ne boli. Samo treba odvojiti dva minuta dnevno i raditi kod kuće.

Evo vežbe: U stojećem stavu, spojenih stopala, ispravljenih ledja i malo istegnutog vrata, udahnite i izdahnite 2-3 puta i onda podignite jednu nogu (kao na slici). Ako malkice varate, pa radite otvorenih očiju biće jako lako, ali jedino je ispravno raditi zatvorenih očiju. Ne morate dići nogu visoko i nemojte se odmah obeshrabriti ako začas izgubite ravnotežu. Krenite onoliko koliko možete pa ćete vremenom postati sigurni. Neka uspete u prvi mah i 5 sekundi da održiti ravnotežu, na pravom ste putu. Možete čak stati uza zid, tek sigurnosti radi. Od pet sekundi, redovnim vežbanjem stižete do ukupno 2 minuta na dan (po minut za svaku nogu), uključivši i početničko posrtanje i gubljenje ranoteže.

U čemu je korist JIN JI DU LI vežbe?

Sprečava demenciju i pomaže kod lečenja mnogih bolesti kao što su hipertenzija, šećerna bolest, oboljenja vrata i kičme. Što duže budete mogli da stojite, primetićete da se poboljšava kvalitet spavanja, memorija i jasnost razmišljanja. Ravnoteža u ovom stavu prenosi se i na unutrašnje organe, regeneriše telo i um, shodno biološkoj starosti.

izvor i foto: holitimed.com, alternativainformacije.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno