Zdravlje
01.01.2021.

Znate li koliko je desetominutna šetnja dobra i za vas i za decu?

Konačno smo ispratili 2020. i tek načeli ovu 2021. od koje za početak očekujemo samo da bude bolja od godine koju više ne želimo ni da pominjemo. Poslušali smo preporuke lekara, ostali smo kod svojih kuća, slavili smo samo sa najužom porodicom, nismo preterivali sa hranom i pićem, klonili smo se pirotehnike, pa smo se probudili odmorni i naspavani. Ako poslušamo nutricioniste, dan ćemo početi čašom mlake vode sa malo limunovog soka, potom ćemo se baciti na doručak, a onda sledi raspakivanje neotvorenih poklona, telefoniranje i slanje novogodišnjih SMS poruka.

Ako nemate psa da vas podseti da morate napolje, teško da ćete se naterati da prekinete izležavanje i uživanje i da izađete na hladnoću. Iako vam šetnja u početku neće izgledati kao dobra ideja, brzo ćete shvatiti da je ovo najbolje što ste mogli da učinite za sebe i za decu, jer će nakon samo 10 minuta početi da vam se vraća energija. Ukoliko ste svi zdravi, napolju, u pokretu, možete da provedete sat-dva, ali je važno da budete adekvatno obučeni i obuveno. Pravilno oblačenje podrazumeva slojevitost, nošenje kapa i rukavica, a na nogama treba da imate nešto u čemu možete dugo da hodate.

Bebe moraju da imaju na sebi tri sloja odeće, s tim da prvi sloj treba da bude mekan i tanak, a na kraju idu tople pantalonice i jaknica ili skafander. Ako je vozite u kolicima, obavezno preko nje prebacite tanko ćebence i podignite nadstrešnicu, ali joj nikako ne stavljajte šal preko usta da ga disanjem ne bi ukvasila.
Inače, kad ste s bebom napolju, ne udaljavajte se previše od kuće, kako biste za najviše 20 minuta mogli da se vratite u toplo ako počne kiša ili naglo padne temperatura.

Redovno proveravajte da li su deci ručice ledene i da li su im usta modra od hladnoće. Beba neće znati da vam kaže da joj je hladno, a starije dete će to kriti jer neće želeti da ide kući. S vremena na vreme pipnite detetu vratić. Dokle god je topao, sve je u redu, a na 15-20 minuta proverite da li je bebi pelena suva. Ako nije, pravac kući.
A kad se vratite u toplo, bićete kao novi. Taman da se nastavite tamo gde ste stali, kod izležavanja i uživanja.
Foto: pareting.com, pexels, pixabay

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno