Zdravlje
11.03.2020.

Evo kako možete da zaštititite vaše mališane od koronavirusa

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu tokom vikenda organizovan je sastanak predstavnika svih preškolskih ustanova Beograda sa predstavnicima lokalnih vlasi i epidemiolozima na temu „Mere za sprečavanje širenja koronavirusa - kovid 19 u kolektivima“. U vrtićima su i dalje na snazi sve mere koje se sprovode tokom zimskog perioda, u sezoni kapljičnih infekcija i gripa, ali se u ovom trenutku one sprovode kako bi se sprečila pojava i širenje koronavirusa u kolektivima, a usvojene su i određene preporuke za roditelje.



Mere za sprečavanje širenja koronavirusa kod kuće:

* Odmah po dolasku u kuću sebi i deci temeljno operite ruke toplom vodom i sapunom, najmanje 30 sekundi, i dobro ih obrišite, najbolje papirnim ubrusima. Ruke perite što češće, a obavezno nakon korišćenja toaleta, pre i posle obroka, po povratku u kuću...
* Svakodnevno perite sve igračke s kojima se dete igra kod kuće.
* Alkoholom što češće perite i dezinfikujte brave, gelendere, potezače na vodokotlićima i slično.
* Što češće provetravajte prostorije u kojima deca borave i spavaju.
* Omogućite detetu da provodi vreme na otvorenom na terasi, dvorištu, parku. Izbegavajte parkove sa spravama za igru.
* Izbеgаvаjte kоntаkt sа bоlеsnim оsоbаmа, javne skupove, mesta na kojima boravi veliki broj ljudi, posebno tržne centre i dečje igraonice.



Mere za sprečavanje širenja koronavirusa u vrtićima:

* Obavezno je provetravanje svih prostorija pre dolaska dece. To rade zaposleni u vrtićima rano ujutro.
* Obavezno je izvođenje dece na terasu ili u dvorište u prepodnevnim i u poslepodnevnim satima. Prostorije vrtića se ponovo provetravaju dok su deca odsutna.
* Obavezno je provetravanje soba najkasnije na svakih sat i po vremena – nakon doručka, u vreme boravka dece na otvorenom, pre i posle popodnevnog odmora i posle ručka. Vaspitačice treba da izvedu decu na pet minuta kako bi se otvorili prozori i terasna vrata
* Obavezno je sprovođenje pojačanih higijenskih mera.
* Obavezno je temeljno pranje ruke toplom vodom i sapunom najmanje 30 sekundi i brisanje papirnim ubrusima. Ruke se peru najmanje pet puta (ujutro po dolasku u grupu, nakon korišćenja toaleta, pre i posle obroka, pre ulaska u sobu nakon boravka napolju) i to pod nadzorom vaspitačica.
* Obavezno je pranje ruku i deteta i vaspitačice nakon brisanja nosa maramicom koju odmah treba baciti u kantu.
* Obavezno je svakodnevno jutarnje dezinfikovanje vrtića, svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka za jasle u mlađoj grupi, a u ostalim grupama po potrebi.



I ovi saveti će vam biti od koristi u borbi protiv zaraze:

* Ako je moguće, radite od kuće, kako biste smanjili rizik od dobijanja koronavirusa na radno mestu, u putu do i sa posla.
* Ako radite od kuće, razmislite o tome da i dete/deca ostanu sa vama.
* Nipošto, ali zaista nipošto, nemojte da idete na posao ako niste potpouno zdravi. Isto važi i za decu... Bolesnoj deci, znate i sami, nije mesto u vrtiću.
* Nos i usta tokom kašljanja i kijanja uvek pоkrivаjte papirnom mаrаmicоm koju ćete odmah nakon upotrebe baciti.
* Trudite se da nе dоdirujete rukаmа оči, nоs i ustа, јеr sе koronavirus, kao i svi drugi virusi, nа tај nаčin nајlаkšе i nајčеšćе prеnоsi.
Foto: abcnews.go.com, idaho-jones.com, thespruce.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno