Zdravlje
02.01.2020.

Ako ste preterali s jelom, a sigurno jeste, očistite organizam

Red slanog, pa red slatkog, pa red spavanja, pa sve iznova. Odrasli su tu dodali i malo ili malo više alkohola, a deca mnogo sokova i kupovnih slatkiša, pa se danas, posle dva dana, jedva diše. I što je najgore, teške praznične hrane još ima, još nisu pojedene sve sarme, sve pečenice, sve torte i kolači, a ne valja da se baca. I ne treba da se baca. Viškove razdelite ili strpajte u friz, pa se bacite na detoksikaciju, jer će za koji dan Božić i nova tura preterivanja u slanom, slatkom, alkoholu i spavanju.


Nakon buđenja pripremite i sebi i deci, ako imaju više od tri godine, po čašu mlake vode sa malo limunovog soka, a potom se bacite na doručak. Čak i ako vam inače nisu na jelovniku, a valjalo bi da jesu, zobene pahuljice su savršene za započinjanje dana jer se sastoje od celog zrna i sadrže mnogo vlakana. Ako ih prelijete nemasnim jogurtom ili kefirom i dodate im malo suvog voća, dobićete super doručak koji će vam dugo čuvati sitost. Iako je ovo idealan obrok i za vas i za decu, umesto njega možete da spremite i šejk od voća po izboru, komadića cvekle i kašičice meda.


Za ručak i večeru pripremite čorbicu od svežeg ili smrznutog povrća bez mesa. U lonac stavite sve što vam padne pod ruku – šargarepu, brokoli, karfiol, celer, grapak, šta već imate – kocku za supu, pa začinite jednim umućenim jajetom, kako biste je obogatili proteinima. Ukoliko deca nerado jedu povrće, izgnječite ga štapnim mikserom, dobićete potaž koji će im se verovatno više dopasti.
Deci, ako su još gladna, nakon čorbe poslužite barenu ili grilovanu piletinu i salatu, a vi se zadržite na ovom tečnom obroku.


A kako ovaj detoks plan zahteva i malo fizičke aktivnosti, dobro se utoplite pa krenite u šetnju. Imajte na umu da će vam boravak napolju prijati samo ako ste adekvatno obučeni i obuveni i ako ne traje predugo.
Inače, bilo da vam detoksikacija traje samo jedan dan, bilo da ste rešili da je produžite do Božića, važno je da pijete što više tečnosti, najbolje obične vode, vode sa limunom i biljnih čajeva.
Foto: mrbandfriends.co.uk, thechampatree.in, thebloominglotus.eu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno